Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care dubleaza alocatiile de stat pentru copii, de la 42 de lei la 84 de lei. Majorarea alocatiei a fost aprobata recent de catre deputati, sub forma unui amendament propus de PNL, scrie Mediafax.

Ponta a spus atunci ca Guvernul si PSD sustin majorarea alocatiei de stat pentru copii si nu se pot opune acestui principiu, dar initiatorii propunerii nu au indicat sursa de finantare in conditiile in care impactul bugetar anual este estimat la 1,8 miliarde lei.

Liderul deputatilor PNL, Ludovic Orban, a prezentat un tabel cu distributia voturilor pentru amendamentul de dublare a alocatiilor, aratand ca doar 5 voturi favorabile au apartinut PSD, iar premierul Victor Ponta, lider PSD si deputat, nu apare pe lista celor care au votat.

Ulterior, Ponta a declarat ca ideea unei alocatii egale pentru toti copiii este nepractica, deoarece trebuie o diferentiere in functie de venitul parintilor, afirma premierul Ponta, aratand ca ar fi preferat sa urce alocatia peste 84 de lei pentru familii cu venituri mici si sa nu o dubleze si pentru cei cu venituri suficiente.

La randul sau, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anuntat ca va transmite o adresa prin care solicita Curtii Constitutionale lamuriri cu privire la faptul daca alocatia de stat pentru copii este un drept universal egal sau aceasta poata fi acordata diferentiat, in functie de veniturile unei familii.

Citeste si:
Iohannis critica dur bugetul: Nu poate fi executat!
Iohannis critica bugetul pe...

Co-presedintele PNL Alina Gorghiu a reactionat, aratand ca deciziile Curtii Constitutionale sunt obligatorii, Curtea stabilind ca nu este permisa diferentierea cuantumului alocatiei pentru copii si cerand PSD sa aplice legea de dublare a alocatiilor, aprobata de Legislativ. In replica, PSD a aratat ca propunerea pentru un sistem de alocatii diferentiate pentru copii nu are legatura cu masura dublarii alocatiilor


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
5 motive pentru care Guvernul Dancila ar trebui demis urgent