Directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Cluj, Grigore Craciun, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca proiectul vizeaza protectia mediului si prevede realizarea de studii privind identificarea surselor de poluare din judet, transmite corespondentul Mediafax.

"APM Cluj a lansat, in premiera nationala, proiectul de realizare a primului sistem integrat de culegere si transmitere a datelor provenite din monitorizarea substantelor chimice periculoase in judetul Cluj - arseniu, cadmiu si nichel, benzen si toluen, cu o valoare de aproape 1,5 milioane de euro, finantat din fonduri europene. Proiectul vizeaza protectia mediului prin imbunatatirea monitorizarii substantelor chimice periculoase si prevede realizarea de studii privind identificarea surselor de poluare si nivelul de contaminare cu astfel de substante, dar si achizitionarea a 22 de echipamente specifice de monitorizare, cum ar fi analizoare, senzori de detectie", a spus Craciun.

Potrivit acestuia, scopul final al sistemului este prevenirea bolilor si a efectelor substantelor chimice si deseurilor periculoase asupra sanatatii umane si mediului. "Vor fi facute prelevari de probe din aer si din sol in Cluj-Napoca, Dej, Turda, Huedin si Gherla. In Cluj-Napoca, sistemul va fi montat pe una din statiile de monitorizare a calitatii aerului, la fel si in Dej, iar in Gherla, Turda si Huedin se vor alege locurile astfel incat sa fie cat mai aproape de zona industriala, pentru a putea sa avem un termen real si cat mai exact a concentratiilor acestor substante. Vom incerca sa afisam aceste analize in centrul orasului, iar atunci cand limita este depasita la una din ele, noi vom alerta autoritatile locale sa se ia masuri pentru a nu fi afectata populatia", a mai spus seful APM Cluj.

Citeste si:

Substantele chimice periculoase care vor fi monitorizate pot provoca diverse imbolnaviri grave, cum ar fi cancerul, leziuni gastrointestinale sau cardiovasculare, afectiuni ale plamanilor, ficatului sau rinichilor.

"Aceste substante, arseniu, cadmiu si nichel, benzen si toluen, sunt cele mai frecvente substante chimice poluante din judetul Cluj si provin din activitati industriale", a subliniat Grigore Craciun.

Proiectul este implementat in perioada mai 2015 - aprilie 2016 si este finantat in cadrul Programului privind reducerea substantelor periculoase, printr-un grant SEE acordat de Islanda, Norvegia si Liechtenstein.