Analiza unui fragment dintr-un basm de Petre Ispirescu, mai multe cerinte legate de un articol din presa despre Ziua iei si redactarea unei naratiuni despre o intamplare dintr-o zi de sarbatoare au fost subiectele la Limba romana de la Evaluarea Nationala.

Absolventii clasei a VIII-a au sustinut, luni, prima proba de la Evaluarea Nationala, la Limba si literatura romana. Acestia au avut de rezolvat doua subiecte cu mai multe cerinte, notate in total cu 78 de puncte, zece puncte fiind acordate din oficiu. Alte 12 puncte au fost acordate pentru redactarea intregii lucrari, respectiv pentru unitatea compozitiei, coerenta textului, registrul de comunicare, stilul si vocabularul adecvate continutului, ortografie, punctuatie, lizibilitate si asezarea corecta a textului in pagina, potrivit Mediafax.

La primul subiect, notat in total cu 42 de puncte, elevii au primit un fragment din "Lupul cel nazdravan si Fat-Frumos", text cules de Petre Ispirescu, legat de care au avut de indeplinit cinci cerinte: sa noteze cate un antonim potrivit pentru sensul din text al cuvintelor "frumoasa", "bucurie", "venea" (6 puncte); sa explice rolul cratimei in secventa "incat p-aci era" (6 puncte); sa transcrie doua cuvinte sau grupuri de cuvinte din text care se refera la timpul actiunii (6 puncte); sa formuleze doua idei principale/secundare din textul dat (6 puncte); sa prezinte in 30-50 de cuvinte semnificatia secventei "Atunci ii mai veni nima la loc si se multumi a astepta pana a doua zi. In ziua urmatoare, ia merele de unde nu-s. S-a suparat imparatul, nevoie mare, si porunci ca paznici sa se puie sa prinza pe hoti. Dara asi! unde e pomana aia! (6 puncte).

Tot la primul subiect, elevii au avut de redactat o compunere de 150-250 de cuvinte in care sa motiveze apartenenta la specie a basmului popular "Lupul cel nazdravan si Fat-Frumos". Pentru rezolvarea corecta a acestei cerinte au fost acordate 12 puncte. La subiectul al doilea, notat cu 36 de puncte, elevii au primit un text dintr-un articol publicat in presa, cu titul "Este ziua iei romanesti: piesa vestimentara care nu se demodeaza niciodata", scris de Oana Antonescu, si au avut de rezolvat doua subpuncte.

La subpunctul A, elevii au avut de rezolvat mai multe cerinte, dintre care intr-una se cerea formularea cate unui enunt in care sa fie precizate data la care se sarbatoreste Ziua Universala a Iei si numele tabloului pictat de Constantin Daniel Rosenthal. De asemenea, elevii trebuiau: sa scrie numele autoarei si titlul articolului din care a fost extras fragmentul dat; sa mentioneze ce parte de vorbire sunt cuvintele din text "romaneasca", "in", "garderoba"; sa precizeaza functia sintactica a cuvintelor "patru" si "ia"; sa transcrie propozitia principala si cea subordonata din fragmentul "Ia poate fi purtata in orice sezon, pentru ca niciodata nu va fi demodata", precizand felul subordonatei; sa construiasca o fraza alcatuita din doua propozitii in care sa existe o propozitie subordonata completiva indirecta, introdusa prin pronumele relativ "care". Fiecare cerinta a fost notata cu 4 puncte.

La subpunctul B, elevii au avut de redactat, in 80-150 de cuvinte, o naratiune in care sa prezinte o intamplare reala sau imaginara petrecuta intr-o zi de sarbatoare. Pentru rezolvarea corecta a acestei cerinte, elevii pot primi 12 puncte. Evaluarea Nationala continua marti cu proba scrisa la Limba si literatura materna, iar miercuri va avea loc ultimul test, la Matematica. Rezultatele vor fi afisate vineri, pana la ora 16.00, si in aceeasi zi pot fi depuse contestatiile. Rezultatele finale vor fi facute publice in 30 iunie.

La probele de la Evaluarea Nationala sunt asteptati sa se prezinte aproximativ 180.000 de absolventi ai clasei a VIII-a. La examenele de la Evaluarea Nationala din iunie 2014, 71,12% la suta dintre participanti au obtinut medii peste 5, fata de 75,91% in 2013. Dintre cei 165.188 de candidati inscrisi atunci, la Evaluarea Nationala au participat 159.953 (96,8%).

Sursa foto: Examen/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri