3 Iulie 2015

Iohannis: Daca criza din Grecia continua, situatia ne va afecta pe toti



Presedintele Klaus Iohannis spune ca, daca criza din Grecia va continua, vor fi afectate si Romania, si Uniunea Europeana, si NATO, adaugand ca nu crede ca ”cineva este atat de naiv incat sa creada ca iesirea Greciei din zona euro nu ar afecta pe toata lumea”.

”In ceea ce priveste Grecia, nu trebuie sa ne facem niciun fel de iluzie, daca criza continua si nu se gaseste o solutie, atunci situatia dificila in care va intra Grecia ne va afecta pe toti. Și pe noi Romania, si pe noi Uniunea Europeana, si pe noi NATO. Sigur, in grade diferite, dar nu cred ca cineva este atat de naiv incat sa creada ca iesirea Greciei din zona euro, de exemplu, nu ar afecta pe toata lumea. Din acest motiv, cred ca este foarte important sa se caute in continuare cai pentru a atenua criza si pentru a gasi solutii de iesire din criza”, a spus seful statului, joi, in conferinta de presa sustinuta la finalul intrevederii cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, scrie Mediafax.

El a precizat ca la ultimul Consiliu European s-a decis, consensual, ca negocierile in aceasta faza nu se poarta in Consiliul European, pentru ca nu acolo este locul lor, ci se poarta negocieri intre reprezentantii Greciei, respectiv institutiile financiare si ministrii de finante. ”Faptul ca in Grecia se organizeaza un referedum a dus la solutia pe care o cunoasteti, pe termen scurt, de a astepta rezultatele referendumului si de a decide ulterior ce se poate face”, a adaugat Iohannis.

Programul de asistenta financiara in valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a incheiat marti, aceeasi zi in care statul elen trebuia sa faca plata catre FMI. Grecia a intrat, tehnic, in incapacitate de plati, in contextul in care nu a putut plati transa de 1,6 miliarde de euro catre Fondul Monetar International. Ministrii Finantelor ai tarilor din zona euro, reuniti in teleconferinta marti seara, au respins cererea Greciei de prelungire a planului de asistenta financiara.

"Termenul-limita pentru posibilitatea extinderii programului financiar destinat Greciei a fost sfarsitul saptamanii trecute. Nu s-a putut ajunge la un acord astazi", a explicat Peter Kazimir, ministrul de Finante al Slovaciei. "Ar fi absurd sa acceptam solicitarile Guvernului Greciei dat fiind ca ei nu le accepta pe ale noastre", spunea Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrup.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a atras atentia ca institutiile financiare internationale - Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International - nu vor lua nicio decizie privind situatia din Grecia inainte de referendumul de duminica, 5 iulie, cand grecii sunt chemati sa decida daca accepta masurile de austeritate propuse de creditorii tarii. Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE).



Citeste si