Potrivit unui comunicat de presa transmis, joi, de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bihor, in urma raportului intocmit de Comisia de cercetare disciplinara a institutiei s-a decis sanctionarea disciplinara a 28 de cadre didactice numite in Comisia de bacalaureat din centrul de examen Colegiul Tehnic "Unirea” Stei, scrie Mediafax.

In total, in acest caz, 37 de profesori au fost cercetati disciplinar, insa s-a decis sanctionarea a 28 dintre acestia. Astfel, pentru noua dintre profesori a fost desfacut contractul de munca, alti 11 vor avea salariul de baza diminuat cu 15 la suta timp de sase luni, doi dascali vor avea diminuat salariul sau indemnizatia de conducere tot cu 15 la suta, timp de trei luni, cinci profesori vor avea salariul redus cu zece procente timp de trei luni, iar un cadru didactic a primit avertisment.

Ministerul Educatiei anunta, in 5 iulie, ca verifica un caz de frauda la bacalureat, la Colegiul Tehnic "Unirea" din Stei, judetul Bihor, unde, in zece din cele 14 sali, profesorii asistenti au fost inregistrati permitandu-le candidatilor sa copieze si chiar ajutandu-i. Urmare a unei sesizari privind existenta unor similitudini intre 42 de lucrari la matematica provenind din centrul de examen Colegiul Tehnic "Unirea" din Stei, Comisia Judeteana de Bacalaureat a dispus analiza inregistrarilor din toate cele 14 sali in care s-a desfasurat proba obligatorie a profilului (matematica sau istorie), informa Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS).

Citeste si:

Ulterior, ISJ Bihor a decis ca 108 candidati din cei 191 care au sustinut examenul de bacalaureat la Colegiul Tehnic "Unirea" din Stei (Bihor) sa fie eliminati, iar aproximativ 40 de cadre didactice erau cercetate disciplinar, fiind depusa si o sesizare penala la Politie. Seful ISJ Bihor, Nicolae Avram, declara ca cei 108 candidati au sustinut una din probe in zece sali de clasa unde profesorii supraveghetori si membrii comisiei de bacalaureat ar fi fost implicati in fraudarea examenului.

Din cei 108 elevi eliminati, 12 au dat in judecata ISJ Bihor si au obtinut, in 16 iulie, suspendarea deciziei pana la pronuntarea instantei de fond. La centrul de examen Colegiul Tehnic ”Unirea” din Stei, judetul Bihor, au sustinut examenul de bacalaureat in sesiunea iunie-iulie 2015 elevii respectivului colegiu, dar si elevii Colegiului National "Avram Iancu" din localitate.