"Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu plateste salarii, casa plateste servicii medicale. Deci, acei bani din economii vor intra in serviciile medicale si, fiind un venit pentru spitale, spitalul isi calculeaza acel 25% care este asigurat de Guvern. De la 1 octombrie este valabila aceasta marire de salariu de 25%, noi vom face platile in noiembrie", a precizat Ciurchea, potrivit Mediafax.

Presedintele CNAS a mai spus ca, din cresterea salariala de 25%, o parte din bani se intorc la buget ca venit din taxe si impozite. "Adica va fi o crestere salariala odata cu care vor creste taxele si impozitele aferente", a mai spus Ciurchea.

Cardul national de sanatate trebuia sa fie, din 1 mai, unicul sistem de validare si decontare a serviciilor medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Intrucat nu toti asiguratii au intrat in posesia cardului de sanatate, CNAS a decis ca serviciile medicale sa fie acordate, o perioada, atat cu cardul cat si fara.

Citeste si:

Din 1 septembrie prezentarea cardului de sanatate este obligatorie la acordarea fiecarui serviciu medical pentru asigurati, iar cei care au fost invitati sa ridice documentele si nu au facut-o nu vor mai beneficia de servicii medicale gratuite, decat daca sunt urgente medicale, a anuntat, marti, Vasile Ciurchea.

Premierul Victor Ponta a anuntat, pe 18 august, majorarea cu 25% a salariilor pentru tot personalul sanitar, de la 1 octombrie.
El a spus ca majorarea este posibila in baza economiilor facute de sistemul de sanatate dupa introducerea cardului de sanatate si a celorlalte masuri de eficientizare.

Sursa foto: Pusculita/Shutterstock.com