"Problemele cu autorizatiile sanitare de functionare treneaza de foarte mult timp, angajamentul a fost acela al identificarii cauzelor pentru care nu se pot obtine aceste autorizatii sanitare de functionare si este vorba de 4000 de cadiri, nu de unitati scolare, ca sa pastram termenii corecti. Suntem in etapa in care identificam cauzele, in 80 la suta din cauze, asa cum spunea si domnul presedinte ieri (luni n.r.) foarte corect, cauza consta in lipsa alimentarii cu apa si a canalizarii", a declarat ministrul Educatiei, in cadrul dezbaterilor "Ora Guvernului", pe tema "Starea invatamantului romanesc la inceput de an scolar", organizate la solicitarea grupului parlamentar al PNL, scrie Mediafax.

Cimpeanu a precizat ca este un lucru care "nu poate fi reglat la nivelul unei singure scoli, el se regleaza o data cu rezolvarea acestui aspect la nivelul autoritatii locale".

Sorin Cimpeanu a aratat ca 2018 este un termen "realist" pentru a rezolva problemele legate de autorizatiile sanitare de functionare.

"Sunt convins ca termenul avansat de domnul presedinte, 2018, este un termen realist pentru a rezolva, in cea mai mare parte, aceste autorizatii sanitare de functionare. Spun in cea mai mare parte pentru ca sunt cazuri concrete de cladiri istorice la care nimeni nu va renunta la a face scoala si totusi nu vor putea sa corespunda parametrilor din care am exemplificat la limita distanta fata de trotuar, n-o sa mute nimeni o cladire istorica pentru a indeplini acest parametru si totusi acolo se desfasoara ore", a adaugat Cimpeanu.

Citeste si:

In acelasi context, ministrul Educatiei a subliniat faptul ca lipsa de autorizatii sanitare de functionare nu inseamna "neaparat" conditii igienice improprii.

"Lipsa de autorizatie sanitara de functionare nu inseamna neaparat conditii igienice improprii, pe de alta parte am vazut scoli in care au autorizatii sanitare de functionare, dar conditiile le apreciez ca fiind improprii, mult mai rele decat in unele scoli care nu au autorizatii sanitare de functionare", a declarat Cimpeanu.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat luni, la Palatul Cotroceni, ca aproximativ 4.000 de scoli, adica una din cinci cladiri, nu au autorizatie sanitara la inceput de an scolar, iar acest lucru este o "rusine nationala", el lansand o "provocare" Guvernului de a avea un plan pentru modernizarea unitatilor de invatamant, pana in 2018.

Sursa foto: eleva, Shutterstock