Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a solicitat sa fie facut, marti, un control la Spitalul de Arsi din Capitala, pentru a verifica daca dezinfectia in Sectia de Anestezie si Terapie Intensiva a fost facuta corect inainte de inceperea lucrarilor de reabilitare, urmand sa fie luate probe de pe toate suprafetele, dar si de pe instrumentar, au declarat pentru News.ro surse din domeniul sanitar.

La Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri urmeaza sa ajunga doi epidemiologi de la Directia de Sanatate Publica, inspectori de la Inspectia Sanitara de Stat si specialisti de la Institutul National de Sanatate Publica. Controlul a fost dispus de ministrul Sanatatii dupa ce Gazeta Sporturilor a scris, luni, ca Sectia Anestezie si Terapie Intensiva a Spitalului de Arsi din Capitala ar urma sa fie redeschisa, insa cladirea este contaminata in continuare, pentru ca nu a fost facuta nicio dezinfectie a peretilor inaintea lucrarilor de reabilitare si modernizare, iar potrivit unor analize de laborator facute in toamna, in pereti exista in continuare bacterii si ciuperci, conform News.ro.

Seful Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti, Cristina Pelin, declara luni, pentru News.ro, ca nu a primit nicio solicitare pentru o inspectie epidemiologica la Spitalul de Arsi, Sectia de Terapie Intensiva nefiind deschisa, dar cand va exista o astfel de cerere vor fi recoltate probe de peste tot, asa cum prevede legea. Ea a explicat ca peretii trebuie tratati cu anumite substante si ca sunt izolati cu produse speciale, care sa nu permita dezvoltarea microbilor.

"Daca exista o suspiciune ca ar exista microbi in pereti, vom recolta probe si de acolo. Dar la pereti este important cu ce material au fost izolati, pentru ca sunt materiale izolante care nu permit dezvoltarea microbilor", a mai spus directorul Directiei de Sanatate Publica Bucuresti. Inspectia pentru obtinerea autorizatiei sanitare de functionare in cazul Sectiei de Terapie Intensiva de la Spitalul de Arsi va urmari daca sunt respectate circuitele, daca sterilizarea si dezinfectia sunt efectuate corect, a precizat dr. Cristina Pelin.

"Vom analiza daca sterilizarea si dezinfectia sunt efectuate corect. Vor fi recoltate probe de pe toate suprafetele, din sala, de pe pereti, de pe mese, de pe instrumentar, din aerul conditionat, care acum este oprit. Probele vor fi analizate in laboratoare acreditate pentru aceste servicii", a mai spus dr. Pelin. Purtatorul de cuvant al Spitalului de Arsi, dr. Adrian Stanculea, a spus ca probele analizate pana acum de unitatea sanitara sunt negative.

Reprezentantii Primariei Sectorului 1 au aratat, luni, ca analizele realizate de catre Spitalul de Arsi au fost asumate prin documente oficiale, care au stat la baza inceperii si derularii lucrarilor. Acestia au adaugat ca nu au primit nicio notificare, in octombrie-noiembrie 2016, despre existenta altor analize medicale facute la peretii din interiorul sectiei ATI, precizand ca numai Directia de Sanatate Publica Bucuresti are atributii in redeschiderea sau nu a Sectiei ATI a spitalului.

Sectia Anestezie Terapie Intensiva de la Spitalul de Arsi a fost inchisa in urma unui control al inspectorilor Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti, iar redeschiderea acesteia se va face numai dupa primirea avizului de conformitate dat de aceeasi institutie, a precizat Primaria Sectorului 1.

Oficialii primariei au mai spus spun ca, desi responsabilitatea repunerii in functiune a Sectiei ATI de la Spitalul de Arsi revenea in exclusivitate Ministerului Sanatatii, Primaria Sectorului 1 s-a angajat sa preia si sa finanteze lucrarile, dar numai in conditiile in care acestea erau facute la cererea si cu avizul autoritatilor medicale competente.

Ministerul Sanatatii, prin Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti, a comunicat, in 2 august 2016, lista de lucrari ce trebuie executate la sectia ATI: montarea de aer conditionat tip statie centrala, igienizarea saloanelor de ATI (pereti, plafoane, pardoseli), reabilitarea retelei electrice la necesitatile compartimentului de ATI, montarea usilor glisante, cu senzor, la intrarea in saloane si dotarea cu statie centrala de monitorizare a fiecarui salon ATI, a precizat Primaria Sectorului 1.

Reprezentantii primariei mai arata ca din informarile primite de la Administratia Unitatilor de Invatamant Preuniversitar si Unitatilor Sanitare Publice Sector 1 (autoritatea care a contractat lucrarea de modernizare a Sectiei ATI) rezulta ca, la 22 august 2016, Spitalul de Arsi comunica faptul ca rezultatele analizelor la pereti sunt conforme microbiologic.

Fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, a trimis, la 25 august 2016, acceptul pentru propunerile de lucrari, mai sustine primaria. "Mentionam ca analizele realizate de catre Spitalul de Arsuri (beneficiarul lucrarii) au fost asumate prin documente oficiale care au stat la baza inceperii si derularii lucrarilor. Mai mult, Primaria Sectorului 1 nu a primit nicio notificare in lunile octombrie-noiembrie 2016 despre existenta unor alte analize medicale facute la peretii din interiorul sectiei ATI. In concluzie, la finalizarea lucrarilor la Sectia ATI din cadrul Spitalului de Arsuri se va transmite de catre Primaria Sectorului 1, prin Administratia Unitatilor de Invatamant Preuniversitar si Unitatilor Sanitare Publice, o notificare catre Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti prin care se va solicita avizul de conformitate privind respectarea normelor igienico-sanitare. Numai aceasta institutie are atributii in redeschiderea sau nu a Sectiei ATI de la Spitalul de Arsuri", au mai spus reprezentantii Primariei Sectorului 1.

Fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu a transmis, luni, pe Facebook, ca Primaria Sectorului 1 isi asumase igienizarea Sectiei ATI a Spitalului de Arsi astfel incat sa existe garantii majore de preventie a infectiilor nosocomiale, insa primarul Tudorache s-ar fi concentrat mai mult pe campania electorala decat pe realizarea acestui obiectiv. Vlad Voiculescu sustine ca intre Ministerul Sanatatii si Primaria Sectorului 1 au avut loc intalniri si o corespondenta "relevanta" in privinta lucrarilor de la Spitalul de Arsi.

Inspectia Sanitara a dispus, in 14 iulie 2016, suspendarea activitatii in sectia ATI a Spitalului de Arsi din Capitala, iar lucrarile au inceput in luna septembrie si au fost finantate de Primaria Sectorului 1. Ministerul Sanatatii preciza atunci ca masurile pe care trebuie sa le ia spitalul sunt: igienizarea totala a sectiei ATI, montarea de plase la geamuri acolo unde este nevoie si remedierea instalatiei de climatizare.

Masurile au fost luate atunci dupa ce Gazeta Sporturilor a publicat mai multe materiale care au vizat Spitalul de Arsi. Intr-unul dintre ele a fost vorba despre o femeie de 68 de ani care a murit la cateva zile dupa ce i s-a administrat o transfuzie cu alta grupa de sange, iar in alt caz, un barbat de 77 de ani, cu arsuri, a murit la cateva zile dupa ce medicul anestezist Camelia Roiu din acest spital i-a filmat larvele din zona urechilor.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri