"Nu exista un proiect de lege pentru introducerea obligatorie a detectoarelor de gaz si fum. Vom analiza sa vedem ce putem face ceva pentru ca achizitia acestora sa fie obligatorie, dar sa nu devina o povara pentru populatie. In Marea Britanie au niste detectoare alimentate de la baterii care sunt de lunga durata, se fixeaza in tavan si, daca este fum sau gaz, se aude un sunet foarte puternic care trezeste familia si alerteaza ca este o problema. Nu vorbim de detectoare sofisticate, ci de unele simple, care pot fi luate, de exemplu, cu cativa euro", a spus secretarul stat, la conferinta ocazionata de innnoirea parteneriatului intre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (IGSU) si E.ON pentru continuarea proiectului "Impreuna pentru sigurrata".

Arafat a mentionat ca un proiect de dotare a caselor cu detectoare de incendiu a fost implementat in Marea Britanie, cu implicarea unor companii. In cadrul proiectului, pompierii au mers din casa in casa pentru a se asigura ca detectoarele sunt instalate corect.

"Este un proiect la care putem sa ne uitam. Nu stiu daca instalarea detectoarelor are nevoie de un proiect de lege sau este suficient sa convingem populatia. In alte tari, montarea detectoarelor de fum si gaz a redus semnificativ numarul deceselor, pentru ca la multe din incendii oamenii mor inaine sa arda pentru ca se intoxica cu fum", a explicat Arafat.

Citeste si:

La randul lui, seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (ISGU) Bucuresti, Gabriel Duduc, a spus ca, in Romania, pompierii nu pot intra in spatiul privat al oamnilor pentru a verifica daca detectoarele de fum au fost montate la locul potrivit.

"Daca va fi o camapanie viitoare si cred ca ar trebui sa fie, vom spune si unde sa fie instalate detectoarele de fum. In mod normal se instaleaza pe zonele comune, pe holuri, si nu in bucatarie pentru ca acolo vor fi mereu probleme. (...) Noi nu putem controla unde s-a montat detectorul, pentru ca noi nu avem acces in spatiul privat al populatiei decat in situatii de urgenta", a spus Duduc.

El a atentionat ca, in caz ca in casa se simte miros de gaz, locuitorii nu trebuie sa intre in panica, nu trebuie sa apese intrerupatorul sau sa aprinda brichete sau chibrituri. In schimb, trebuie sa deschida larg ferestrele pentru aerisire si sa paraseasca incaperea.