30 Septembrie 2015

Apa pe Marte? Ce inseamna, concret, acest lucru



Marius-Ioan Piso, presedintele Agentiei Spatiale Romane (ROSA), a explicat relevanta descoperirii unor dovezi privind prezenta sarurilor hidratate pe Marte, precizand ca acesti compusi care sugereaza existenta apei lichide sunt importanti pentru cunoasterea planetei rosii.

NASA a anuntat ca au fost descoperite dovezi ale prezentei sarurilor hidratate pe Marte, precizand insa ca nu au fost gasite probe directe ale prezentei apei in stare lichida pe planeta rosie.

Marius-Ioan Piso, presedintele Agentiei Spatiale Romane (ROSA), a precizat, potrivit Mediafax, ca "descoperirea unor forme care seamana cu torentii lichizi, adica unor forme care sugereaza apa lichida, continand multe saruri, are o importanta deosebita pentru cunoasterea planetei Marte".

Potrivit acestuia, aceste fenomene au fost descoperite in patru zone diferite, fara legatura intre ele, pe planeta.

"Ele prezinta importanta, o data pentru ca apa pe Marte continua sa existe intr-o stare dinamica si atunci ne putem gandi la prezenta vietii pe planeta, a unor forme de viata simple. Alta importanta este data de faptul ca apa sub forma lichida faciliteaza realizarea unor urmatoare misiuni cu echipaj uman pe planeta Marte, pentru ca va fi nevoie sa transportam ceva mai putina apa. De asemenea, un alt mesaj, poate mai putin pozitiv, este legat de faptul ca planeta Marte ar fi putut fi infestata cu bacterii aduse de sondele terestre care au reusit sa aterizeze pe aceasta planeta in timp, mai ales cele de la inceput si, existand lichid, bacteriile ar fi putut cumva sa ajunga in aceasta forma si atunci identificarea de forme de viata specifice planetei Marte sa fie un pic mai dificila", a declarat Marius-Ioan Piso.

De asemenea, presedintele ROSA a mentionat ca sunt trei misiuni la care Romania este implicata. Pe de o parte, este ExoMars, unde Romania are participari, fiind tara membra a Agentei Spatiale Europene.

Apoi, sunt doua misiuni importante care au ca scop cautarea apei in jurul planetelor mari Jupiter si Saturn. Este vorba de JUICE - Jupiter Icy, a Agentiei Spatiale Europene, si de misiunea Europa, a NASA.

"Europa este un satelit care are o crusta de gheata aparent in jurul lui si care se pare ca sub aceasta crusta ascunde un ocean de gheata. Romania participa la misiunea JUICE si are o sansa sa participe la misiunea Europa -NASA care va fi lansata in anul 2021", a spus Marius-Ioan Piso.

NASA a anuntat, luni seara, intr-o conferinta de presa difuzata pe site-ul agentiei spatiale, ca fasiile de saruri hidratate pe care le-au descoperit pe versantii craterelor de pe Marte au fost "create de fluxuri de apa in stare lichida".



Citeste si