Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat la Alba Iulia, ca universitatile din Romania vor fi finantate pe criterii de performanta, insa aceasta metodologie de finantare va fi aplicata doar de anul viitor, la solicitarea institutiilor de invatamant.

Intrebat de jurnalisti, vineri, la Alba Iulia, cum se va face in viitor finantarea universitatilor, Cimpeanu a raspuns ca a emis un ordin de ministru privind finantarea pe criterii de performanta, insa, la solicitarea institutiilor de invatamant superior, aplicarea acestui ordin a fost amanata pana anul viitor. "Din punctul meu de vedere, am emis un ordin de ministru. Ulterior emiterii acestui ordin, la nivelul universitatilor romanesti, cu o majoritate covarsitoare, ni s-a solicitat -Ministerului - intelegere pentru prorogarea pentru anul universitar viitor a finantarii pe baza acestor criterii, potrivit Mediafax.

Argumentele care au stat la baza acestei solicitari au fost acelea ca sunt necesare extrem de multe date si mai ales universitatile mari au avut probleme cu modul de raportare a acestor date care definesc criteriile de performanta pe baza carora urmeaza a se face finantarea", a explicat ministrul Educatiei. Potrivit acestuia, metodologia de finantare pe criterii de performanta va fi mai intai testata intr-un proiect pilot, in acest an, si apoi va fi aplicata de anul viitor.

"Am decis in cele din urma sa pilotam aceasta metodologie de finantare pe criterii de performanta la nivelul acestui an si sa o aplicam de anul viitor. Insistam pe langa universitatile romanesti sa faca eforturi pentru a completa bazele de date cu indicatorii solicitati, pe baza carora definim performanta universitatilor, pentru ca mai devreme, cum ar fi putut sa fie, sau mai tarziu, insemnand mai tarziu la anul, acest lucru va trebui sa se intample in beneficiul calitatii invatamantului superior si in beneficiul echitatii intre universitati, pentru a putea fi finantate in functie de performanta pe care au inregistrat-o", a spus Sorin Cimpeanu. Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a participat, la festivitatile de deschidere a noului an universitar la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia.

Sursa foto: Mediafax

Citeste si:
Marian Dragulescu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020
Marian Dragulescu s-a...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Studentii continua sa protesteze: ce lista de revendicari au