3 Noiembrie 2015

Personal din maternitate, la Colectiv: Am intubat pe asfalt, operatorii de la TV ne-au tinut luminile



Cateva cadre medicale de la Maternitatea Bucur, aflata la cativa metri de Clubul Colectiv, au povestit, luni, ca au coborat cu materiale sanitare imediat ce au auzit ambulantele, au facut manevre de reanimare, exact cum fac bebelusilor, iar ranitii au fost intubati pe asfalt, in strada.

Cateva angajate ale Maternitatii Bucur, care vineri seara erau de serviciu, au povestit ca au coborat imediat ce au auzit sirenele ambulantelor, cu materiale sanitare, cu solutii perfuzabile, cu branule, cu fese, leucoplast si tot ce aveau, scrie Mediafax.

"Fetele au inceput deja sa prinda vase, sa faca masaj cardiac. Problema este ca abia atunci cand am coborat am vazut ca erau foarte multi intinsi pe jos, nu se stia cat de grav sunt. Salvarile nu mai faceau fata, apropo de capacitate. Atunci am inceput sa alergam, am lasat asistentele acolo si am inceput sa alergam de la salvare la salvare ca sa vedem pe care-i puteau lua in ordinea gravitatii. Ii luau pe care puteau, nu s-a mai tinut cont de capacitatea salvarii . Fetelor de la noi, reanimand copii, nu le-a fost foarte greu sa reanimeze si au inceput sa faca manevre de reanimare cum fac bebelusilor. Cei care isi recapata pulsul sau cat de cat respirau erau pusi in salvari", a explicat o doctorita.

Din spital a coborat si medicul Lucian Horhota, care era de garda la reanimare si care si a inceput sa intubeze. "S-a intubat pe asfalt, in strada. Pozitia pentru intubare este o pozitie foarte dificila si ca sa stai in genunchi pe asfalt si sa intubezi este extrem de greu", a mai spus doctorita.

O alta angajata a maternitatii a adaugat ca totul a fost foarte dificil si din cauza ca era intuneric, iar operatorii unor televiziuni le-au facut lumina cu camerele.

"A fost foarte greu, pentru ca era intunerc aici si noroc cu cei de la televiziuni, pentru ca au fost televiziuni care au lasat camerele jos si ne-au tinut luminile ca sa prindem vasele. Deci nu au filmat ca sa ne tina luminile de la camere ca sa putem prinde vase, pentru ca era atat de intuneric, nu se vedea, si ei erau plini de fum negru, erau mai mult arsi in interior decat in exterior. Nu puteau sa vorbeasca, nu puteau sa respire. Cand i-am facut masaj cardiac uneia dintre fetele care erau jos, prietenul ei m-a ajutat, i-a facut respiratie gura la gura si striga «ajutati-o, ajutati-o».

A facut stop cardiorespirator. Dupa aceea, a venit cineva de pe o ambulanta SMURD cu un defibrilator, a defibrilat-o, a luat-o si a dus-o in ambulanta. Deci avea puls cand au luat-o, dar nu stiu ce s-a intamplat", a explicat femeia.
Ea si-a amintit, insa, ca pentru o alta fata nu s-a mai putut face nimic, desi a fost resuscitata 40 de minute.

"Domnul doctor Horhota a intubat-o pe trotuar, dar nu s-a mai putut face nimic pentru ea. Este o imagine cumplita, iar imaginea care m-a marcat pe mine a fost intr-o salvare, cand au venit parintii unui baiat si au strigat ca este mort si ca au avut un copil care s-a dus la distractie si pe care acum nu il mai au. Deci erau cu buletinul lui la capul lui si plangeau. Maica-sa, intinsa peste el, si tatal plangea cu buletinul la cap. Deci asta m-a marcat foarte mult", a spus angajata maternitatii.

Cadrele medicale au spus ca au realizat ce s-a intamplat abia dupa 24 de ore, pentru ca in momentele acelea incercau sa faca tot ce puteau cu ce aveau.

"Cei de pe SMURD au fost foarte organizati. Nu stiu daca s-a spus ceva la televizor, dar au fost peste 50 de masini care au venit, nici nu ma asteptam sa fie atatea salvari aici", a mai spus una dintre angajatele Maternitatii Bucur.
De altfel, acestea au infirmat informatii potrivit carora autoritatile au ajuns foarte tarziu, acestea precizand ca s-a ajuns in cel mult 10 minute.



Citeste si