S-a scris mult despre neincrederea evidenta a publicului in clasa politica din Romania de la dezastrul din Clubul Colectiv de la sfarsitul lunii octombrie. Avem un guvern nou si, de asemenea, un alt primar in sectorul in care se afla clubul. Pentru un expat ca mine, obisnuit cu guverne numite (in mare parte) dintre legiuitorii alesi, este destul de surprinzator ca Romania a gasit necesar sa numeasca un guvern tehnocrat, cu membrii care nu sunt alesi si pentru care absenta lor anterioara din primul rand al scenei politice este considerata un avantaj.

Multe dintre dezbaterile recente referitor la aceste lucruri par sa aiba legatura cu coruptia. Este inutil sa negam faptul ca pentru Romania coruptia este o problema serioasa (cum este de altfel si in alte tari, potrivit Indicelui de Percepere a Coruptiei al Transparency International). Este foarte incurajator sa vedem progresele recente facute de autoritatile din Romania precum Directia Nationala Anticoruptie, Agentia Nationala pentru Integritate si Consiliul Concurentei in combaterea acestei probleme. Pare greu de rezolvat, dar procesul de curatare a situatiei poate incepe doar de unde suntem acum.

Inlaturarea coruptiei si a birocratiei din clasa politica va ajuta, dar, ca expat care traieste in Romania, cred ca nu este suficient sa combatem coruptia, pentru a preveni in viitor tragedii precum cea de la Clubul Colectiv. Sa luam ca exemplu incendiul din Centrul Summerland Leisure din Douglas de pe Isle of Man in 1973, cu un numar de victime comparabil cu cel din incendiul de la Clubul Colectiv. Sau incendiul de pe stadionul Clubului de Fotbal Bradford City din 1985, soldat cu peste cincizeci de morti. La doar doi ani mai tarziu, mai mult de treizeci de persoane au murit in incendiul din statia de metrou King’s Cross din Londra.

Imi amintesc ca am vazut toate aceste incendii la televizor. La mai putin de un an de la incendiul din King am vazut elicoptere aducand raniti din incendiul de pe platforma petroliera Piper Alpha la spitalul din Aberdeen. Dezastrul de pe Piper Alpha a cauzat mai multe decese decat celelalte trei incendii la un loc.

In fiecare caz, aceste dezastre au fost urmate de o investigatie publica si nu de o schimbare de guvern. Pana in prezent, din cate imi amintesc, in niciunul dintre aceste cazuri nu a fost identificata coruptia ca fiind un factor major care a contribuit la dezastru. Cauzele initiale au fost mult mai lumesti, precum fumatul intr-o cladire construita cu materiale inflamabile; neinlaturarea deseurilor inflamabile de sub o cladire din lemn; utilizarea de materiale inflamabile la o scara rulanta si neinlaturarea deseurilor inflamabile de sub aceasta; proceduri neadecvate de lucru intr-un mediu periculos. Factorii agravanti au inclus iesiri de urgenta incuiate sau blocate si deficiente in procedurile de urgenta.

Lacomia umana, exemplificata prin coruptie, reprezinta un pericol. Cu toate acestea si alte trasaturi umane cum ar fi lenea, automultumirea, incompetenta si prostia reprezinta, de asemenea, mari pericole. Nu este suficient sa te bizui pe un sistem de stat pentru aprobarea si acordarea de licente – chiar si atunci cand nu este implicata coruptia in emiterea de permise sau in politica de detinere legala sau ilegala a acestora. De exemplu, este o capcana si o iluzie sa stai relaxat pentru ca locatia ta are numarul corect de iesiri de urgenta (iar permisul oficial confirma acest lucru) daca unele sau (fereasca Dumnezeu) toate sunt incuiate, blocate sau greu de localizat intr-o situatie de urgenta.

O inspectie oficiala ar trebui sa identifice o astfel de problema... dar de ce sa asteptam inspectia oficiala? Inteleg ca in limba romana nu exista un echivalent direct al expresiei “an accident waiting to happen” (“un accident pe cale sa aiba loc”), dar nu este nevoie sa fii instruit ca expert de sanatate publica si siguranta pentru a identifica cateva dintre riscurile care au contribuit la dezastrele pe care le-am mentionat mai sus.

Nu este suficient sa ne bazam pe guvernanti, locali sau nationali, sa nu fie corupti si sa aplice standardele de siguranta in mod corect. Fiecare dintre noi poarta un anumit grad de responsabilitate pentru siguranta persoanelor care sunt afectate de actiunile noastre.
Daca afacerea dumneavoastra presupune a aduce un numar mare de oameni intr-un spatiu inchis si daca nu aveti toate aprobarile corecte de siguranta contra incendiilor, atunci aveti evident o problema. Iar situatia este cu atat mai serioasa daca stiti, sau ar trebui sa stiti, ca nu aveti nici o sansa de a intruni criteriile pentru a obtine permisele necesare pentru paza si siguranta contra incendiilor. Principiul este exact ca atunci cand stii (sau esti nepasator) in legatura cu faptul ca produsele pe care le vinzi sunt potential periculoase pentru clientii tai sau nu.

In urma bilantului tragediei de la Clubul Colectiv au fost promise controale riguroase ale cluburilor de noapte si a altor locuri publice. Chiar daca o astfel de inspectie ar fi cauzat oricum inchiderea afacerilor lor, ii admir pe cei care au anuntat inchiderea permanenta a cluburilor lor de noapte, dupa incendiu. Iar faptul ca au asociat aceste anunturi cu scuzele de a fi pus in pericol vietile clientilor lor, este intr-adevar un gest foarte frumos. Sper chiar ca acesta este un semn ca atitudini ca „asa merge treaba” sau „asta nu mi se va intampla mie” vor fi mai rare in viitor decat pana acum.

Sper ca oamenii de afaceri responsabili sau managerii nu sunt implicati in acte de coruptie. Dar cand a fost ultima oara cand ati verificat pericolele potentiale evidente in afacerea dumneavoastra sau cand ati facut un exercitiu de alarma de incendiu pe care toata lumea sa il ia in serios?

Sa te conformezi regulilor poate costa bani si poate exista teama ca cei din competitie triseaza oferind mita oficialilor pentru a inchide ochii. Speram ca autoritatile vor stopa orice tentatie a competitorilor de a trisa, dar noi cu totii, ca si clienti, avem o parte de responsabilitate sa incurajam afacerile despre care suntem siguri ca respecta regulile. Daca nu suntem genul de persoane care isi angajeaza bodyguarzi, este putin probabil ca vom avea pe cineva care sa verifice unde sunt iesirile de urgenta din magazinele, restaurantele, barurile si cluburile unde mergem. Am vazut de curand o sugestie ca ghidurile pentru restaurante, baruri si cluburi sa aiba un clasament si in functie de iesirile de urgenta pe care le ofera si de siguranta contra incendiilor. O idee foarte buna!

La final as sugera ca afacerile ce isi asuma riscuri evidente cu privire la clientii lor, sau la reglementarile legale aplicabile, nu sunt sustenabile. Mai devreme sau mai tarziu se va intampla ceva care va demonstra asta si s-ar putea sa nu fie o inspectie oficiala. In octombrie am fost instruit de un potential investitor strain care era interesat intr-o tranzactie care ar fi investit cateva milioane de euro in cateva cluburi de noapte romanesti (nu Clubul Colectiv). Am intocmit o lista de aspecte de verificat la cluburile tinta si activitatea acestora, inclusiv permisele de siguranta contra incendiilor. Atunci cand tragedia Colectiv a avut loc nu ajunsesem foarte departe cu actiunile noastre. Nu a fost nicio surpriza cand clientul nostru a decis sa nu continue investitiile in cluburile de noapte din Romania.

Viata si sanatatea omului nu au pret – dar iata un exemplu despre cum aceasta tragedie a cauzat in mod direct Romaniei pierderea unei investitii straine.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri