8 Decembrie 2015

Cat de eficient poate fi programul de 200 de milioane de euro al Bancii Mondiale impotriva abandonului scolar



In jur de 100.000 de elevi pica in fiecare an Bacalaureatul si in jur de 40% din studentii inscrisi la facultate in ultimii 6-7 ani au abandonat studiile chiar din primul an, dupa cum arata anul trecut o cercetare realizata de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti. Aceste efecte ale unui sistem de educatie deficitar si gaunos ar putea fi ameliorate in urmatorii sapte ani printr-un proiect de 200 de milioane de euro.

Este vorba de Proiectul privind Invatamantul Secundar din Romania (ROSE), semnat joi de Ministerul Educatiei si Banca Mondiala. Pe scurt, prin ROSE, 80% din liceele de stat si 85% din facultatile din Romania ar urma sa beneficieze de "activitati remediale, tutorat, consiliere, activitati extracurriculare, activitati de practica, programe de tip scoala de vara si centre de invatare", potrivit Ministerului Educatiei.

Beneficiarii principali in acest proiect sunt tocmai elevii din acele licee cu performante foarte scazute si studentii din primul an de studii, care se afla in cel mai mare risc de abandon fiindca isi aleg facultatea in mod neinspirat. Aici trebuie sa intervina consilierea si partea de tutorat, care lipseste cu desavarsire in jumatate de cazuri, adica la suta de mii de tineri pe care ii pierdem anual la Bac. O alta componenta a proiectului ROSE este asigurarea formarii profesorilor, revizuirea sistemului de evaluare al elevilor si revizuirea programelor scolare.

Citeste in continuare pe adevarul.ro.



Citeste si