Hosu: Vineri vom avea discutii cu premierul privind salariul minim

Presedintele Confederatiei Nationale "Cartel Alfa", Bogdan Hosu, a declarat ca partenerii sociali au fost convocati vineri pentru o intalnire informala cu premierul pe tema salariului minim.

"Pentru salariul minim vom avea intalnire informala, pentru ca se pare ca nu se cunoaste in continuare Legea Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, care ar fi trebuit consultat inainte de promulgare, fiind cea mai inalta institutie de dialog social din Romania, fiind prezidata de primul ministru", a spus Bogdan Hosu, scrie Mediafax.

Acesta a mai precizat ca, in intalnirea de vineri cu premierul Dacian Ciolos, ar urma sa se discute si problema bugetului de stat pe 2016.

"Ramane sa vedem care este finalitatea. Mai este timp ca Guvernul sa dea o hotarare de guvern legata de salariul minim pe economie. Ieri (marti, n.r.) in consiliul economic si social s-a aprobat bugetul de stat cu niste modificari, una dintre conditionari fiind ca salariul minim pe economie la 1 ianuarie 2016 sa fie de 1.200 de lei", a mai spus liderul sindical.

Salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie, de la 1.050 lei la 1.200 lei, intrucat este nevoie de un studiu de impact al acestei cresteri asupra competitivitatii Romaniei si al mediului privat, unde este posibila o migrare spre economia gri sau neagra, a anuntat, vineri, ministrul Finantelor, Anca Dragu.

Citeste si:
Romania si Bulgaria ultimele in UE dupa salariul minim pe economie
Romania, Bulgaria si Letonia...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

"Pe salariul minim vom analiza impactul cresterii si, eventual, vom recomanda ce cresteri pot avea loc. Dar acest studiu trebuie sa fie intr-adevar foarte serios, nu-l facem peste noapte. Din cate stiu, si alte institutii europene fac un studiu similar, pentru ca aceasta masura poate afecta semnificativ competitivitatea Romaniei", a spus Dragu.

Liderii confederatiilor sindicale "Cartel Alfa", BNS, CNSLR Fratia, Meridian si CSDR arata, intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Dacian Ciolos, ca au fost surprinsi de anuntul ministrului Finantelor privind intentia de inghetare a salariului minim garantat in plata de la 1 ianuarie 2016 si ii solicita premierului Dacian Ciolos sa convoace de urgenta Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social, pe tema bugetului de stat pe anul viitor.

Sursa foto: Nagy-Bagoly Arpad, Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri