Premierul Dacian Ciolos a scris pe pagina sa de Facebook, ca inainte de intoarcerea in Romania dupa participarea la Consiliul European i-a vizitat pe pacientii raniti in incendiul din clubul Colectiv care sunt internati la spitalul militar din Bruxelles.

"Dincolo de drama fiecaruia in parte, am vazut in ochii lor si al rudelor o sclipire de speranta. Cativa dintre ei se simt mai bine si m-am bucurat sa pot vedea ca pana si cei care au trecut prin operatii grele au puterea sa lupte pentru a merge mai departe", a scris premierul Dacian Ciolos, pe pagina de Facebook, adaugand ca in semn de omagiu pentru daruirea medicilor belgieni a semnat in cartea de onoare a spitalului, potrivit Mediafax.

De asemenea, primul-ministru a scris ca le-a "confirmat romanilor" ca Guvernul va face tot posibilul pentru ca recuperarea ranitilor sa continue "fara probleme sau griji in plus". "Toti sunt oameni tineri pe care vrem sa-i vedem acasa cat mai curand si care trebuie sa se intoarca in societate ca oameni normali, activi, utili si independenti. Acesta este noul nostru tel. Puterea lor de a depasi drama prin care trec imi da si mie putere. Le-am urat sa aiba sarbatori fericite si incredere in noi. Este responsabilitatea noastra sa-i sustinem", a mai scris Dacian Ciolos.

Opt tineri raniti in incendiul din Colectiv au fost transferati pe 7 noiembrie in Belgia, la Sectia de Arsi a Spitalului Militar "Regina Astrid". Intr-un raspuns oferit, la inceputul lunii, la solicitarea ziarului Romania libera, care a intrebat daca persoanele ranite in Colectiv care au fost transferate din spitale din Capitala au ajuns in unitatea medicala din Belgia cu infectii, medicii de la Bruxelles au facut referire la posibile infectii nosocomiale. Managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a explicat, intr-o conferinta de presa organizata pe 8 decembrie la Ministerul Sanatatii, ca in informatiile transmise de spitalul din Bruxelles nu se face referire la o infectie intraspitaliceasca, ci la o "colonizare" cu un anumit tip de germeni, insa care nu genereaza proces infectios.

Profesorul Adrian Streinu Cercel a precizat ca a analizat fiecare cuvant din comunicatul spitalului din Bruxelles, in care se spune "cat se poate de clar si de limpede ca pacientii pareau sa fie colonizati cu un anumit tip de bacterie", si nu infectati. "As vrea sa spun, de la inceput, ca este un prototip de mod de a raspunde in termeni politically correct si urmarim fiecare cuvant in parte. Ceea ce spune acest comunicat cat se poate de clar si de limpede este ca pacientii pareau sa fie colonizati cu un anumit tip de bacterie. Colonizati, atentie, si nu infectati. Este o diferenta majora intre colonizat si infectat. Colonizarea inseamna ca este o populare cu un anumit tip de germeni, dar care nu genereaza proces infectios", a explicat profesorul Adrian Streinu Cercel.

"Se stie cat se poate de clar ca noi suntem colonizati peste tot, fose nazale, faringe, tract respirator, maini, la nivelul tubului digestiv, tractului urinar. Daca nu am fi colonizati, nu am mai putea sa crestem si sa ne dezvoltam, pentru ca aceste microorganisme care ne colonizeaza, ne populeaza pe dinafara si efectiv prin interior constituie o serie de elemente, printre care si vitaminele care ne ajuta la crestere. Deci, colonizare egal populare. Nu vorbim de infectii", a explicat Adrian Streinu Cercel informatiile din comunicatul medicilor de la spitalul din Bruxelles.

Profesorul Adrian Streinu Cercel a mai spus ca medicii de la Bruxelles si-au luat si o marja de siguranta, asa cum face orice spital din momentul in care o persoana este internat, aratand ca, pe zi ce trece, exista un risc minim de a dezvolta infectii nosocomiale, "ceea ce este perfect adevarat". "Asa cum se poate intampla in orice spital din Franta, SUA, Romania, aceasta infectie intraspitaliceasca poate fi data de un germene propriu, cu care pacientul este colonizat, cum este cazul de fata, sau pe care il ia de la un alt pacient care este vizavi de patul sau, iar aceasta este adevarata infectie nosocomiala.

Deci, din acest comunicat se vede cat se poate de clar ca persoanele respective (opt raniti in incendiul din Colectiv, n.r.) nu sunt infectate, ci sunt colonizate, deci populate potential cu anumiti germeni. Nu face referire la niciun germen de spital, care sa aiba rezistenta modificata si nici ca exista o sansa mica de a contracta o astfel de infectie nosocomiala", a subliniat Streinu Cercel, facand referire la datele comunicate de spitalul din Bruxelles.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri