Multe dintre rudele victimelor nu au primit fisele medicale ale persoanelor decedata, nici la 151 de zile de la tragedie. Pe motiv ca nu le permite legea, mai multe spitale din Romania refuza sa le elibereze documentele persoanelor decedate, conform Mediafax.

"Luam in calcul sa actionam in instanta spitalele pentru a primi fisele de observatie ale copiilor care au murit, urmeaza sa stabilim si cu avocatii cum vom actiona, a declarat pentru MEDIAFAX, Eugen Iancu presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010.

Actul normativ la care medicii fac referire este Legea 23 din anul 2003 privind Drepturile Pacientilor care spune ca "toate informatiile privind starea pacientului, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidentiale chiar si dupa decesul acestuia iar informatiile cu caracter confidential pot fi furnizate numai in cazul in care pacientul isi da consimtamantul explicit sau daca legea o cere in mod expres" .

Unii parinti ale victimelor din Colectiv spun ca au primit fisele complete, altii insa asteapta documentele de luni de zile fara raspuns

"E o chestie foarte interpretabila in lege, chiar ne-a intrebat si pe noi jurista. Au venit familii si au cerut fisele de observatie. Din cate stiu eu, pacientul are dreptul sa solicite documentele medicale, adica date medicale referitoare la evolutia lui, nu scrie nimic de familie, dar nu foaia, poate primi biletul de externare, poate primi copii dupa analize, dar nu foaia de observatii, care dupa cate stiu eu e un document medical. Si acesta se da numai organelor abilitate. Si politia daca il cere, vine cu hartie" a declarat purtatorul de cuvant al Spitalului Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri, dr. Adrian Stanculea, seful sectiei Anestezie si Terapie Intensiva.

Citeste si:

Familiile victimelor au o explicatie pentru care spitalele refuza sa le dea documentele. Eugen Iancu, tatal lui Mihai Alexandru Iancu una din victimele din clubul Colectiv si presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010, din care fac parte supravietuitori si rude ale victimelor, sustine "ca medicii vor sa ascunda faptul ca pacientii erau infectati cu bacterii intraspitalicesti".

La spitalul Spitalul Militar 'Regina Astrid" din Bruxelles, Belgia au ajuns opt persoane ranite in incendiul din noaptea de 30 octombrie, trei erau in stare critica (ventilati, intubati) iar cinci erau raniti grav, insa "majoritatea era o bomba bacteriologica" potrivit unui document pe care l-a primit joi agentia MEDIAFAX de la una din rudele celor internati. Potrivit documentului citat, pacientii erau infectati cu acinetobacter, bacteria Pyo si klebsiella pneumoniae rezistente la antibiotic.