21 Decembrie 2015

Dragnea: 19 acte normative necesare Codului silvic trebuie urgent promovate



Presedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut ministrului Mediului, Cristiana Pasca Palmer, sa ia masuri urgente pentru adoptarea celor 19 acte normative necesare aplicarii noului Cod silvic.

''Codul silvic vine in completarea Radarului padurilor, impotriva taierilor ilegale, dar nu numai. El aduce, in plus, reglementari foarte importante in ceea ce priveste exploatarea durabila a padurilor Romaniei, armonizand rolul economic cu cel social si ecologic al padurii. Doar ca, pentru a putea fi implementat, are nevoie de o legislatie subsecventa. 19 acte normative necesare Codului silvic se cer urgent promovate: 5 Hotarari de Guvern si 14 Ordine de Ministru. Pentru elaborarea lor este obligatorie consultarea tuturor actorilor implicati: proprietari de paduri, administratori de paduri, industria mobilei, Asociatia Forestierilor din Romania. Impreuna cu ei s-a scris si Codul silvic. Nu am observat niciun inceput de dezbatere, nicio abordare incipienta, fapt ce ne ingrijoreaza foarte tare, deoarece, fara aceasta legislatie subsecventa, Codul silvic este inaplicabil'', se arata in scrisoarea PSD semnat de Liviu Dragnea si de fostul ministru social-democrat Dana Pana, potrivit Mediafax.

Cei doi sustin ca neimplementarea Codului silvic are drept efecte probleme in aprovizionarea cu lemn de foc a populatiei, dificultati pentru cei din industria mobilei, iar valorificarea superioara a lemnului la nivel local, prin incurajarea intreprinzatorilor locali, pentru crearea de noi locuri de munca nu este sustinuta. In plus, potrivit sursei citate, marii agenti economici nu sunt limitati cu nimic in a avea in continuare pozitii dominante pe piata (procentul de maxim 30%).

"La ora actuala, pe piata lemnului s-a creat un adevarat haos. S-a ajuns in situatia in care, daca nu interveniti urgent, sectorul va intra in colaps. Intreg sectorul, inclusiv industria mobilei. Stiti ca, din disperare, au fost boicotate deja licitatiile in 6 judete. Vorbim despre peste 100.000 de locuri de munca existente in sector si de un aport catre PIB urias. (...) Asteptam cu interes implicarea dumneavoastra si in alte demersuri ce au fost incepute si trebuie doar continuate, pentru ca hotia din padurile Romaniei sa fie complet stopata: operationalizarea functiei statistice a SUMAL si implementarea in totalitate a sistemului FMIMS", conchid Dragnea si Pana.



Citeste si