Consilierii generali ai Municipiului Bucuresti au aprobat, marti, includerea in lista de investitii pentru 2016 si finalizarea lucrarilor la pasajul rutier Piata Sudului, amenajarea circuitului turistic pe lacurile Tei si Floreasca si lucrarile de construire a ambulatoriului la Spitalul Foisor.

Initial, pe ordinea de zi a sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) au fost incluse doar proiectele privind reabilitarea si modernizarea Ambulatoriului de la Spitalul clinic de copii "Victor Gomoiu", consolidarea si conservarea Arcului de Triumf si a Observatorului Astronomic "Vasile Urseanu", celelalte proiecte, care au pierdut finantarea europeana din cauza ca nu au fost finalizate la timp, fiind incluse pe lista suplimentara a ordinii de zi.

Practic, CGMB a aprobat finantarea de la bugetul local a tuturor costurilor neeligibile si a costurilor suplimentare conexe, pentru ca altfel Capitala risca sa piarda si banii europeni investiti pana acum in aceste proiecte, respectiv 58 milioane de lei.

"Daca nu ar fi fost aprobate aceste proiecte, Municipiul Bucuresti trebuia sa restituie banii alocati deja. Bucurestiul a pierdut 132 milioane de lei din fonduri nerambursabile. Daca nu ar fi trecut aceste proiecte, mai pierdeam inca aproximativ 60 milioane de lei deja alocati", a declarat purtatorul de cuvant al Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), Alexandru Ichim.

El a precizat ca deocamdata nu se cunosc cu exactitate cauzele, acestea urmand sa fie stabilite, insa, in principal, ar fi vorba de erori de proiectare. "Exista acum in derulare un audit a acestor proiecte", a mai spus purtatorul de cuvant al PMB.

PMB a informat vineri ca Bucurestiul pierde finantare din fonduri europene si de la bugetul de stat in valoare totala de 124.183.654 lei pentru trei proiecte care nu vor fi finalizate la 31 decembrie 2015, termenul stabilit prin acordul de finantare in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013 (POR), precum si alte aproximativ opt milioane de lei, care puteau fi utilizati din fonduri europene, si care vor fi platiti din bugetul Primariei Capitalei pentru continuarea altor trei proiecte, pentru care s-a solicitat prelungirea termenului de implementare pana la data de 30 iunie 2016.

"Vom avea o gaura in buget, iar vina aceasta este in intregime a fostei administratii.Va trebui sa ducem proiectele la bun sfarsit, iar acest lucru il vom face din surse proprii. Administrarea dezastruoasa a primariei ne va costa pe fiecare dintre noi", arata, in comunicatul de vineri, primarul general interimar, Razvan Sava.

PMB precizeaza ca finantarea de peste 124 de milioane de lei, care nu mai poate fi decontata din fonduri europene si de la bugetul de stat, reprezenta cofinantarea proiectelor pentru realizarea pasajului rutier de la Piata Sudului, amenajarea unui circuit turistic pe lacurile Tei si Floreasca, precum si pentru lucrarile de construire a ambulatoriului la Spitalul Foisor.

Alte trei proiecte - consolidare, restaurare si conservare Arcul de Triumf, Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu" si proiectul de reabilitare, modernizare si echipare a ambulatoriului integrat al spitalului clinic de copii "Victor Gomoiu" - a caror lucrari sunt aproape finalizate - pierd finantare in valoare totala de aproximativ opt milioane de lei, se arata in comunicatul de vineri.

Primaria Municipiului Bucuresti a obtinut finantare europeana pentru realizarea a opt obiective de interes public, prin Programul Operational Regional 2007 – 2013. Aceste proiecte sunt: consolidare, restaurare si conservare la patru monumente (Arcul de Triumf, Casa Cesianu, Muzeul "Nicolae Minovici" si Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu"), reabilitarea, modernizarea si echiparea ambulatoriilor de la spitalele "Victor Gomoiu" si "Foisor", amenajarea circuitului turistic pe lacurile Tei si Floreasca, precum si modernizarea infrastructurii rutiere Piata Sudului.

Valoarea totala a acestor proiecte a fost estimata la 313.490.033 lei, din care 191.066.216 lei reprezenta finantare nerambursabila din fonduri europene si contributie de la bugetul de stat al Romaniei, prin POR 2007-2013. Termenul de finalizare a celor 8 proiecte este de 31 decembrie 2015, se arata in comunicatul PMB.

Potrivit sursei citate, la Piata Sudului, obiectiv a carui valoare a fost estimata la 127.140.761,05 lei, s-au cheltuit pana in prezent 18.401.041,88 lei (inclusiv TVA), iar din 1 ianuarie 2016, orice decont al lucrarilor pentru acest proiect nu mai poate fi platit din fonduri europene, potrivit legii.

"Bucurestiul pierde astfel o finantare europeana de 83.894.535,75 lei, suma ce va fi acoperita din bugetul Primariei Capitalei, pentru continuarea lucrarilor. O situatie la fel de grava se inregistreaza si in cazul proiectului circuit turistic pe lacurile Floreasca - Tei, unde se pierde o finantare europeana in valoare totala de 23.519.736, 61 lei. Valoarea estimata a proiectului este de 88.355.487,98 lei. La Spitalul Foisor, unde trebuia amenajat un ambulatoriu integrat, finantarea europeana in valoare de 16.769.381,72 lei se pierde integral. Valoarea estimata a acestui proiect a fost de 22.323.988,99 lei", se mai arata in comunicatul PMB.

Institutia preciza, vineri, ca valoarea totala a fondurilor europene si de la bugetul de stat care nu mai pot fi utilizate pentru cele trei proiecte este de 124.183.654 lei.

Potrivit raportului facut de cei care au gestionat proiectele cu finantare europeana, cauzele care au dus la aceasta situatie grava ar fi eroarea de proiectare. Astfel, la Piata Sudului, precum si in cazul circuitului turistic Floreasca - Tei, proiectantul nu a tinut cont de planul de retele subterane. In cazul ambulatoriului de la spitalul "Foisor" s-au inregistrat neconcordante si erori in proiectul tehnic, situatie care a dus la revizuirea proiectului de doua ori, in 2014, respectiv 2015.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri