Craciunul 2015 a fost cel mai linistit si mai sigur din ultimii cinci ani, numarul accidentelor rutiere, al omorurilor si al faptelor cu violenta a fost mult mai mic fata de anii trecuti, in ultimele 48 de ore nefiind inregistrate evenimente deosebite, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a declarat, sambata, ca in Ajun si in prima zi de Craciun nu au fost inregistrate evenimente deosebite. "Principala concluzie este aceea ca obiectivul Ministerului Afacerilor Interne de crestere a sigurantei cetateanului a fost atins - Craciunul 2015 a fost cel mai linistit si cel mai sigur Craciun din ultimii cinci ani, iar acest lucru se datoreaza inclusiv mobilizarii si efortului colegilor nostri politisti, jandarmi, pompieri, politisti de frontiera, piloti, medici si paramedici SMURD", a spus Monica Dajbog, scrie Mediafax.

Ea a precizat ca faptele de omor au scazut de opt ori fata de anul 2011, tentativele de omor au fost sub media ultimilor ani, iar faptele comise cu violenta s-au redus considerabil, inregistrand o scadere de trei ori fata de anul trecut.

Si numarul accidentelor rutiere inregistrate in aceasta perioada a anului a scazut cu 15% fata de 2013 si cu 7% fata de 2014. De asemenea, numarul persoanelor ranite grav a scazut cu 33% fata de 2013 si cu 28% fata de 2014. In urma verificarilor facute de politisti, au fost confiscate 37,8 tone de articole pirotehnice, iar 331 de persoane sunt cercetate pentru 328 de infractiuni vizand operatiuni cu astfel de materiale.

"Este de retinut ca nu s-au inregistrat cazuri de ranire ca urmare a folosirii articolelor pirotehnice si nici distrugeri cauzate de explozia acestora in mod necontrolat", a mai spus Monica Dajbog. Totodata, in Ajun si in prima zi de Craciun au fost inregistrate cu 25 la suta mai putine incendii fata de anul trecut.

Monica Dajbog a amintit ca pe site-ul Politiei de Frontiera a fost introdusa o sectiune unde este afisata media timpilor de asteptare in toate punctele rutiere de trecere a frontierei, soferii putand alege un traseu cat mai putin aglomerat. De asemenea, incepand de sambata este functionala o noua aplicatie on-line destinata celor care vor tranzita punctele de frontiera in aceste zile, care poate fi accesata de pe orice calculator sau terminal mobil, smartphone sau tableta, cu acces la internet.

"Aplicatia foloseste modulul de navigatie furnizat de Google Maps, putandu-se configura traseul catre un anumit punct de trecere a frontierei ce inregistreaza valori de trafic scazute. Timpii de asteptare din punctele de frontiera sunt actualizati in timp real, pe aplicatie aparand astfel trasee de culoare verde – acolo unde timpii de asteptare sunt de pana in 20 de minute, de culoare galbena – unde timpii sunt intre 20 si 60 de minute si culoare rosie - unde timpii de asteptare sunt de peste 60 de minute", a precizat Dajbog.

In ziua de Craciun au fost la datorie 37.000 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne, in misiuni de prevenire a infractionalitatii, de mentinere si asigurare a ordinii publice si de interventie la evenimente. Fata de o zi normala, cand media evenimentelor zilnice este de aproximativ 450, in prima zi de Craciun au fost inregistrate 322 de evenimente.

Politistii si jandarmii au asigurat ordinea publica la ceremoniile religioase care au avut loc in cele peste 16.400 de lacasuri de cult, nefiind inregistrate situatii deosebite.

De asemenea, 293 de echipaje de prim-ajutor SMURD au asigurat 870 de interventii medicale de urgenta. Cu ajutorul elicopterelor medicale, in zilele de 24 si 25 decembrie au avut loc 10 interventii prin punctele aero-medicale din Bucuresti, Constanta si Iasi. In Ajun si in prima zi de Craciun, traficul rutier a fost supravegheat de politisti si cu sprijinul a doua elicoptere ale MAI, care au monitorizat circulatia pe principalele artere, pe zona de centura a Capitalei si pe DN1. Aceste misiuni aeriene vor continua si duminica, 27 decembrie, cand este de asteptat sa se inregistreze valori mari de trafic.

Purtatorul de cuvant al MAI a mai spus ca, in ultima saptamana, au avut loc peste 17.200 de interventii la evenimente, cu peste 2.000 mai multe fata de saptamana trecuta. In zilele premergatoare Craciunului, politistii, jandarmii si politistii de frontiera au continuat actiunile de control, au aplicat amenzi de aproape 16 milioane de lei, iar valoarea bunurilor confiscate se ridica la 1,2 milioane de lei.

In urma controalelor din ultima saptamana au fost constatate 3.600 de infractiuni, dintre care 1.953 de natura judiciara, 69 la codul silvic si 980 la regimul circulatiei rutiere. De asemenea, politistii de la rutiera au retinut aproape 3.000 de permise de conducere, dintre care 595 pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice si 540 pentru depasirea limitelor de viteza. Intr-o singura zi au fost depistati si sanctionati peste 3.700 de soferi care au fost prinsi conducand cu viteza.

In ultimele sapte zile, angajatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au avut peste 11.500 de interventii, dintre care 6.320 ale SMURD si 440 pentru stingerea incendiilor. De asemenea, pompierii au dat peste 1.700 de amenzi in valoare de aproximativ 2,5 milioane de lei si au identificat 65 de obiective economice care nu detineau autorizatie de securitate la incendiu, pentru cinci fiind luata decizia suspendarii functionarii.

In aceasta saptamana, echipajele Jandarmeriei Romane au mentinut ordinea publica la peste 870 de manifestari publice din intreaga tara si au executat misiuni de paza si protectie la aproximativ 9.500 de obiective. Saptamana viitoare, de Revelion, politistii si jandarmii vor asigura masurile de ordine publica la cele aproximativ 150 de concerte, spectacole si alte manifestari confirmate pana in prezent.

In ce priveste traficul la intrarile si iesirile din tara, pe langa masurile de informare a cetatenilor, va fi suplimentat numarul politistilor de frontiera pana la capacitatea maxima permisa de infrastructura fiecarui punct de trecere, in functie de dinamica valorilor de trafic. In aceasta saptamana, peste 1,2 milioane de persoane au tranzitat punctele de frontiera ale Romaniei, a precizat Monica Dajbog.

Sursa foto: Africa Studio/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri