4 Ianuarie 2016

Douasprezece vesti bune in anul care s-a incheiat



Anul 2015 a fost marcat de evenimente triste sau chiar tragice, insa a adus si cateva vesti bune, pierdute in actualitatea sumbra sau pur si simplu uitate, precum descoperirea unui nou antibiotic, o aurora boreala sau salvarea unor refugiati, potrivit Mediafax.

IANUARIE: Un nou antibiotic

Un nou antibiotic eficient impotriva bacteriilor rezistente la tratament a fost descoperit de catre o echipa de cercetatori americani si germani. Descoperirile sunt rare in aceasta categorie de medicamente, putin rentabile pentru actorii din industrie, in contextul in care tulpini bacteriene rezistente au proliferat.

Sursa foto: Tashatuvango/Shutterstock


FEBRUARIE: iPhone se deschide catre diversitate

Apple a anuntat aparitia unei noi game de emoticoane, niste pictograme mici care reprezinta o emotie sau o stare de spirit, pentru iPhone-urile si iPad-urile sale: aceste emoji (termenul japonez) propun diverse culori ale pielii. O petitie online semnata de peste patru mii de persoane protesta fata de lipsa reprezentarii altor etnii printre cele aproximativ 800 de "smileys" pe care le propunea anterior compania

Sursa foto: Denys Prykhodov/Shutterstock


MARTIE: Un avion solar pleaca intr-un tur al lumii

Avionul Solar Impulse 2 a decolat de la Abu Dhabi, in Emiratele Arabe Unite (EAU), intr-un tur al lumii fara precedent, propulsat doar de energia solara, cu scopul de a promova tehnologiile curate.

Sursa foto: Frederic Legrand - COMEO/Shutterstock


APRILE: Intalnire oficiala intre Barack Obama si Raul Castro

Barack Obama si Raul Castro au participat la un tete a tete istoric, in 11 aprilie, la Panama, dupa 54 de ani de Razboi Rece. Cei doi sefi de stat s-au intalnit cu ocazia Summitului Americilor.

Sursa foto: Wikipedia


MAI: "N-am fost niciodata atat de aproape de a pasi pe Marte"

Charles Bolden, seful Agentiei spatiale americane (NASA) anunta: ”Suntem pe drumul cel bun pentru a putea trimite astronauti americani pe Marte, in anii 2030 (...). Eu cred ca nu am fost niciodata atat de aproape de (acest) obiectiv in istoria civilizatiei umane". O declaratie inedita, in opinia unor specialisti.

Sursa foto: NikoNomad/Shutterstock


IUNIE: Aurora boreala in Normandia

O aurora boreala rosie, vizibila din spatiu, a fost observata si in Normandia, un fenomen rar, care s-a produs din cauza unor rafale de vant solar puternice (care intra in coliziune cu atmosfera terestra mai degraba deasupra polilor magnetici, de obicei).

Sursa foto: Krissanapong Wongsawarng/Shutterstock


IULIE: Remisiune HIV

O frantuzoiaca in varsta de 18 ani, infectata cu virusul HIV care provoaca SIDA, in timpul sarcinii mamei sale, a fost declarata in remisiune, dupa ce i-a fost administrat un tratament antiviral pana la varsta de sase ani. Ulterior, tratamentul a fost oprit.

Sursa foto: wavebreakmedia/Shutterstock


AUGUST: Familie de refugiati salvata

O familie de migranti sirieni - a carei fotografie, in care tatal isi strange plangand in brate fiica la sosirea pe Insula elena Kos, a facut inconjurul lumii - a fost reunita la Berlin, unde locuieste si acum.

Sursa foto: Ververidis Vasilis/Shutterstock

Fotografia originala poate fi vazuta aici.


SEPTEMBRIE: Papa Francisc in vizita in Statele Unite

Presedintele Barack Obama il primeste pe Papa Francisc la Casa Alba, in prima vizita pe care Suveranul Pontif o face in Statele Unite.

Sursa foto: Contul de Facebook al Casei Albe


OCTOMBRIE: Canada isi apara bolnavii

Statul canadian a decis sa se opuna politicii tarifare a unui laborator farmaceutic american, Alexion, care factureaza pentru tratamentul impotriva a doua maladii ale sangelui cateva sute de mii de dolari pe an. Compania propune ca statul sa preia o parte a costului acestui medicament - cel mai scump din lume. Diferendul nu a fost transat inca.

Sursa foto: khemporn tongphay/Shutterstock


NOIEMBRIE: Primele casatorii gay in Irlanda

Irlanda, prima tara din lume care a adoptat prin referendum casatoria intre persoane de acelasi sex, aproba aceste dispozitii legale.

Sursa foto: Syda Productions/Shutterstock


DECEMBRIE: Acord la COP21

Cele 195 de tari membre ale Conventiei-cadru a ONU privind modificarile climatice au semnat un compromis la baza caruia se afla principiul "justitiei climatice" - adica prin recunoasterea faptului ca tarile din emisferele Nordica si Sudica au "responsabilitati comune, dar diferentiate" in modificarile climatice, iar "capacitatile" prin care sa le faca fata sunt inegale.

Sursa foto: Drop of Light/Shutterstock




Citeste si