Peste 1.800 de mineri din Valea Jiului, judetul Hunedoara, au semnat pentru declansarea unei greve generale pe fondul nemultumirilor privind contractul colectiv de munca si intrarea in insolventa a Complexului Energetic Hunedoara (CEH).

Liderul Sindicatului Muntele, Petre Nica, a declarat, miercuri ca minerii de la Lupeni, Livezeni, Lonea si Vulcan, precum si angajati de la Electrocentrale Deva au semnat pentru declansarea grevei generale , conform Mediafax.

”Avem nedefinitivata situatia, dar maine (joi - n.r.) vom sti cu exactitate numarul de semnaturi. Oricum, ele depasesc cifra de 1.800, iar pentru declansarea grevei generale sunt necesare 1.600. Ramane sa vedem daca in relatia cu angajatorul, tinand cont de revendicarile salariatilor, ajungem la o intelegere sau nu. Daca nu ajungem la o intelegere, atunci, conform legii, vom notifica Inspectoratul Teritorial de Munca si angajatorul, apoi vom declansa greva de avertisment si apoi greva generala”, a declarat Petre Nica.

Liderul de sindicat a precizat ca nemultumirile minerilor sunt legate in special de contractul colectiv de munca.

”Avem in contractul colectiv trei prevederi care erau supuse renegocierii trimestriale, lucru care nu s-a intamplat. Refuzul angajatorului de a negocia un acord poate duce la un conflict de munca. Cele trei prevederi fac referire la sporul de periculozitate, masa calda si tichetele de masa. Acum sporul de periculozitate este de 900 de lei, tichetele se acorda cate unul pentru fiecare post prestat, iar masa calda este pentru cei care isi desfasoara munca suta la suta in subteran”, a mai declarat Petre Nica.

Nemultumirile minerilor sunt legate si de incertitudinea pastrarii locurilor de munca, in conditiile intrarii in insolventa a Complexului Energetic Hunedoara.

Tribunalul Hunedoara a admis intr-o sedinta care a avut loc in 7 ianuarie intrarea in insolventa a CEH, la solicitarea acestuia. Potrivit deciziei Tribunalului Hunedoara o firma specializata din Craiova va pune in practica procedurile de insolventa.

Citeste si:
ASF trimite CertAsig în insolvență. Ce se întâmplă cu contractele...
ASF trimite CertAsig în...

Complexul Energetic Hunedoara are datorii de aproximativ 1,2 miliarde de lei si are 6.400 de angajati la termocentralele Mintia si Paroseni, precum si la minele de carbune Lupeni, Lonea, Vulcan si Livezeni.

Sursa foto: Adam J / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Proteste in curtea CEH din Petrosani: ce solicita minerii
Setari Cookie-uri