Peste 200 de angajati ai Complexului Energetic Hunedoara protesteaza, miercuri, in curtea Termocentralei Mintia fata de neacordarea ajutorului de stat de 167 milioane de lei, printre revendicari fiind si crearea unei strategii energetice care sa cuprinda termocentralele Mintia si Paroseni, scrie Mediafax.

Peste 200 de angajati de la Termocentrala Mintia protesteaza in curtea unitatii, nemultumiti de neacordarea ajutorului de stat in valoare de 167 milioane de lei (37,7 milioane euro) aprobat de Comisia Europeana in luna aprilie, printre revendicari fiind si crearea unei strategii energetice nationale care sa cuprinda termocentralele Mintia si Paroseni si minele din Valea Jiului si desfintarea unei firme deschise in luna aprilie care a preluat o parte din servicii si care ar fi generatoare de costuri mari.

“Este un protest spontan. Se asigura continuitatea in activitate. Oamenii din schimbul al treilea nu au plecat acasa dimineata si o parte din schimbul intai nu au intrat la munca pentru a protesta fata de neacordarea ajutorului de stat in valoare de 37,7 milioane euro pentru achizitionarea certificatelor de carbon care ar asigura continuitatea activitatii, dar si pentru desfiintarea firmei PrestServ infiintata in 17 aprilie cu scopul de a prelua caile ferate uzinale, cantinele si cabinetele medicale de la termocentralele Mintia si Paroseni. Acesta noua firma este generatoare de costuri pentru cele doua termocentrale si are noi posturi bine platite. Daca pana acum serviciile erau interne si oamenii erau angajati ai Complexului Energetic Hunedoara, acum apelam la acesta firma pentru servicii si ne va costa mai mult”, a declarat liderul Sindicatului Liber Electrocentrale Deva, Ionel Ticula.

Potrivit lui Ticula, protestul nu a fost organizat de sindicat, fiind unul spontan.

Printre revendicarile protestatarilor se numara crearea si asumarea de catre Guvern a unei strategii energetice nationale care sa cuprinda termocentralele Mintia si Paroseni si minele din Valea Jiului, asfel incat cele peste 6.000 de locuri de munca sa fie mentinute.
Peste 300 de energeticieni de la Complexul Energetic Hunedoara si termocentralele Mintia si Paroseni au protestat marti dupa-amiaza in fata Prefecturii Hunedoara.

Presedintele Blocului National Sindical (BNS) Hunedoara, Ovidiu Morcan, spunea ca angajatii solicita o strategie energetica pe care Guvernul sa si-o asume si sa o propuna Comisiei Europene.

"Pana acum, guvernantii si parlamentarii de Hunedoara nu au intervenit pentru a nu fi distrus CEH Hunedoara. Nu s-a venit in niciun moment cu nicio solutie viabila, iar acum suntem aproape sa pierdem peste 6.000 de locuri de munca, adica painea a peste 6.000 de familii. Noi vrem locuri de munca, vrem sa ne pastram locurile de munca si sa fie elaborata o strategie energetica care sa cuprinda si termocentralele Mintia si Paroseni", spunea liderul sindical.
Comisia Europeana (CE) a aprobat temporar un ajutor in valoare de 37,7 milioane de euro pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara, detinut de Ministerul Energiei.

"Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca ajutorul de salvare temporar in valoare de 167 de milioane de lei (aproximativ 37,7 milioane de euro) care urmeaza sa fie acordat de autoritatile romane Complexului Energetic Hunedoara, producatorul de energie electrica si termica detinut de stat din Romania, este conform cu normele UE privind ajutoarele de stat. Comisia a constatat, in special, ca ajutorul a fost limitat la suma necesara pentru a-i permite CE Hunedoara sa isi desfasure in continuare activitatile de exploatare a centralelor sale electrice in urmatoarele sase luni", potrivit unui anunt al CE din 21 aprilie.

Guvernul va acorda complexului energetic imprumuturi pe termen scurt care sa ii permita sa isi plateasca creditorii si sa isi mentina activitatile de exploatare pana cand va fi in masura sa prezinte un plan de restructurare.
La sfarsitul celor sase luni, producatorul de carbune si electricitate va rambursa ajutorul sau Romania va notifica un plan de restructurare, care va stabili masurile de asigurare a viabilitatii pe termen lung a companiei.

Ca urmare a pierderilor inregistrate in 2013 si in 2014, Complexul Energetic Hunedoara se confrunta cu probleme grave de lichiditate, mai arata CE.
Complexul Energetic Hunedoara, cu sediul la Petrosani, judetul Hunedoara, detine o cota de piata de aproximativ 5% din productia de energie electrica din Romania si are aproximativ 6.500 de angajati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri