Ministerul Energiei a notificat Comisia Europeana ca intentioneaza sa propuna un ajutor de stat pentru facilitarea inchiderii minelor de carbune necompetitive, astfel incat sa asigure surse de finantare pentru inchiderea minelor Lonea si Lupeni din cadrul Complexului Energetic Hunedoara si punerea in siguranta a zonei, a precizat ministerul, in urma unei solicitari.

Reprezentantii Ministerului Energiei nu precizeaza despre ce suma este vorba, insa subliniaza ca, in acest moment, exista un program de restructurare care „va trebui sa fie reconsiderat in raport cu noile conditii”, cu referire la iesirea producatorului de energie din insolventa, scrie News.ro.

„Totodata, se afla in analiza unui grup interministerial posibilitatea organizarii celor doua grupuri de la Mintia si Paroseni pe structura specifica a Serviciului de Interes Economic General (SIEG), astfel incat sa se poata initia o discutie asupra acestei solutii cu Comisia Europeana si stabili valoarea ajutorului de stat necesar pentru salvarea acestora”, arata Ministerul Energiei. Ministerul sustine ca, atunci cand valoarea Serviciului de Interes Economic General va fi stabilita in cadrul comisiei interministeriale, va pune in dezbatere publica un proiect de hotarare pentru acordarea ajutorului de stat.

Conform tabelului de creante intocmit de administratorul judiciar, datoriile Complexului Energetic Hunedoara se ridica la 1,43 miliarde lei. Complexul Energetic Hunedoara iese din insolventa, dupa ce Curtea de Apel Alba Iulia a decis, marti, sa anuleze decizia Tribunalului Hunedoara prin care, in luna iunie a acestui an, a fost deschisa procedura in acest sens. Decizia Curtii de Apel Alba Iulia este definitiva. Compania de stat a precizat, intr-un comunicat emis miercuri, ca iesirea din insolventa a societatii nu se datoreaza imbunatatirii situatiei economice si financiare, lucru care va genera probleme majore in activitatea curenta.

Producatorul de energie a avertizat ca risca executarea conturilor de catre creditori, iar posibila oprire a activitatii societatii va conduce implicit si la sistarea furnizarii agentului termic necesar incalzirii populatiei. La randul sau, Ministerul Energiei a anuntat ca iesirea din insolventa a Complexului Energetic Hunedoara nu reprezinta o situatie favorabila societatii si nu creeaza premisele unui proces facil de restructurare a companiei, insa obiectivul actionarului majoritar ramane acela de a restructura si eficientiza societatea.

Citeste si:
Ce crede presedinta CE despre Huawei si 5G
Ce crede presedinta Comisiei...

Complexul Energetic Hunedoara a intrat in insolventa, dupa ce Tribunalul Hunedoara a dispus, in 23 iunie, deschiderea procedurii in acest sens, administratorul judiciar provizoriu fiind desemnata Casa de Insolventa GMC. Decizia instantei a fost executorie, dar nu a fost definitiva fiind atacata cu apel la Curtea de Apel Alba Iulia. La Complexul Energetic Hunedoara lucreaza in jur de 6.000 de angajati la minele de carbune Lupeni, Lonea, Livezeni si Vulcan si la termocentralele Mintia si Paroseni.

Sursa foto: Pixabay

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Un gandac, problema in calea finantarii autostrazii Sibiu-Pitesti