Complexul Energetic Hunedoara isi cere insolventa, in ciuda ajutoarelor de stat

Consiliul de Administratie al Complexului Energetic Hunedoara, companie cu circa 4.000 de angajati, a cerut, luni, insolventa societatii. Este o companie care a beneficiat de ajutoare de stat, fiind tinuta artificial in viata. Dar chiar si asa a ajuns la pierderi uriase, peste 270 milioane lei in prima jumatate a anului, si la datorii de peste 1,6 miliarde lei.

Cererea de intrare in insolventa a fost depusa, luni, la Tribunalul Hunedoara. Complexul Energetic Hunedoara nu este la prima incercare de intrare in insolventa, insa Guvernul a salvat pentru cativa ani compania cu un ajutor de stat, dovedit ulterior ca fiind ilegal, in urma unei investigatii a Comisiei Europene.

Aceasta societate a primit in 2015 un ajutor de stat ilegal, potrivit unei investigatii a Comisiei Europene. Comisia Europeana a constatat in noiembrie 2018 ca producatorul de energie Societatea „Complexul Energetic Hunedoara” a primit din partea Romaniei un ajutor de stat incompatibil, in valoare de aproximativ 60 de milioane euro, prin patru imprumuturi finantate din fonduri publice. Potrivit acestuia, in prezent, Romania trebuie sa recupereze ajutorul ilegal si dobanzile aferente.

In vara acestui an, in ciuda constatarilor Comisiei, Guvernul a decis sa acorde din nou un ajutor de stat prin stergerea datoriilor. In acest sens a fost aprobata o Ordonanta de Urgenta. Ministrul demis al finantelor, Eugen Teodorovici, spunea ca CE Hunedoara va fi una dintre companiile care ar putea beneficia de prevederile amnistiei fiscale.

Complexul Energetic Hunedoara a fost infiinţat in 2012 prin comasarea termocentralelor Mintia si Paroseni si a minelor de carbune Lupeni, Lonea, Livezeni si Vulcan.

Citeste si:
Cele mai mari companii care au intrat in insolventa in 2016
Insolventa, boala economiei...
Citeste si:
Cele mai bune surse alimentare de vitamina C
Cele mai bune surse...
Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri