Dupa ce l-a lasat sa intre in insolventa, statul cauta solutii sa mentina activitatea Complexului Energetic Hunedoara. Solutia gasita este acordarea unui ajutor de stat pentru inchiderea minelor necompetitive ale companiei. Continuarea activitatii extractive dupa 2018 este posibila in conditiile returnarii ajutorului de stat.

„Solutia propusa de membrii Comitetului este accesarea unui ajutor de stat pentru facilitarea inchiderii minelor necompetitive in conformitate cu Decizia 787/2010/UE, in conditiile in care Complexul Energetic Hunedoara continua sa asigure serviciile tehnologice de sistem, cel putin la nivelul actual”, potrivit Ministerului Energiei, actionarul majoritar al companiei.

Totusi, inchiderea minelor nu este o solutie, pentru ca odata sistata, activitatea lor nu mai poate fi reluata „dupa actualele metode”, fiind mai rentabila deschiderea unor exploatari noi.

In Valea Jiului exista o rezerva totala de carbune de 53,2 milioane de tone, din care cea mai mare cantitate se gaseste la exploatarea miniera Livezeni (17,5 milioane de tone), iar cea mai mica, de 7 milioane de tone, la Lonea. Costurile de retehnologizare a minei Livezeni sunt estimate la 127 milioane de lei (28,8 milioane de euro).

Ministerul Energiei a aratat ca achizitia unor utilaje noi, care ar dubla productivitatea Complexului Energetic Hunedoara, ar costa 11-12 milioane de euro.

Nicio investitie in minerit in ultimii noua ani

Dupa Revolutie, nivelul investitiilor in minerit a scazut la 5% din valoarea celor dinainte de 1989, iar dupa anul 2007 nu a mai fost facuta nicio investitie.

„Concluziile situatiei, de fapt a sectorului minier din Valea Jiului, (…) sunt: rezerve de carbune exista, costul lor de explorare este foarte mare, iar principalul motiv care a condus la aceasta situatie este lipsa acuta de investitii din ultimii 20 de ani”, potrivit Ministerului Energiei.

Productia de carbune in Valea Jiului este estimata sa ajunga in acest an la 1,03 milioane de tone, in usoara crestere fata de nivelul de 0,9 milioane de tone anul trecut. In 2014, productia a fost de 1,15 milioane de tone, respectiv 1,29 milioane de tone in 2013.

Din 2013 pana in aprilie 2016, numarul de angajati ai Complexului Energetic Hunedoara a scazut de la 5.100 la 3.700.

„La nivelul anului trecut, 70% din costul de productie al carbunelui a reprezentat cheltuiala cu munca vie, ceea ce inseamna ca extractia se face cu tehnologii vechi de mai bine de un sfert de secol”, a precizat Ministerul Energiei.

CEH a intrat in insolventa la sfarsitul anului trecut, avand datorii de 1,2 miliarde lei si conturile poprite.

Potrivit Ministerului Energiei, CEH nu are perspective imediate de a reveni la productia anterioara momentului intrarii in insolventa. Numai la nivelul lunii martie piederile CEH se cifrau la 20 milioane de lei.

Sursa foto: mediafaxfoto.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri