Producatorul de carbuni si electricitate Complexul energetic Hunedoara, abia intrat in insolventa, este curtat de o companie germana in vederea unei posibile achizitii de actiuni, spun surse din sistemul energetic. Complexul energetic, unul dintre cei mai ineficienti producatori de energie aflat in portofoliul statului, acopera anual circa 3% din necesarul de electricitate al tarii.

Producatorul de carbuni si electricitate Complexul energetic Hunedoara, abia intrat in insolventa, este curtat de o companie germana in vederea unei posibile achizitii, spun surse din sistemul energetic. Sursele citate nu au dezvaluit identitate companiei, adaugand insa ca o delegatie va veni in perioada urmatoare in Valea Jiului pentru o evaluare a companiei, iar oficialii Ministerului Energiei nu au oferit comentarii pe marginea acestui subiect.

Complexul energetic, unul dintre cei mai inficienti producatori de energie aflat in portofoliul statului, acopera anual circa 3% din necesarul de electricitate al tarii, insa miza pastrarii in viata a acestei companii este mai degraba una sociala, avand in vedere ca angajeaza aproape 7.000 de oameni din Valea Jiului. Totusi, compania are un rol in echilibrarea sistemului energetic, termocentralele sale fiind folosite in situatii de crestere rapida a cererii. Compania de stat are datorii de 1,2 miliarde de lei.

De aceasta companie s-au mai aratat interesati anul trecut si americanii de la Quintana Minerals, dar discutiile nu au ajuns la niciun rezultat. Complexul Energetic Hunedoara a fost infiintat in 2012 prin fuziunea termocentralelor Mintia si Paroseni cu minele de huila ale fostei Companii Nationale a Huilei Petrosani. La acea data, oficialii guvernamentali anuntau chiar ca aceasta companie urmeaza sa fie privatizata, asumandu-si acest obiectiv inclusiv in fata Comisiei Europene si a Fondului Monetar International.

Intrarea in insolventa a producatorului de energie nu a fost o surpriza, semnale in acest sens fiind trase inca de anul trecut de fosta conducere a Ministerului Energiei, ca urmare a pierderilor inregistrate de companie in 2013 si 2014, a caror valoare cumulata se ridica la 500 milioane de lei.

Tentativele statului, care, prin Ministerul Energiei, este proprietarul Complexului Energetic Hunedoara, de a ajuta compania sa reziste pe piata, au fost inutile. La inceputul anului trecut, Guvernul a promis companiei un ajutor de urgenta de aproape 160 milioane de lei, destinat cumpararii de certificate de CO2.

Acest sprijin a venit insa cu intarziere, astfel ca producatorul de energiei a fost nevoit sa returneze banii. Mai mult, din cauza ca a primit banii tarziu, Complexul Energetic Hunedoara nu a putut sa cumpere certificatele, astfel ca a primit din partea Ministerului Mediului o amenda de aproximativ 540 milioane de lei. Ca ordin de marime, valoarea amenzii este apropiata de nivelul cifrei de afaceri din 2014.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri