In Centrul Operational de Comanda al MAI, duminica, inepand de la ora 6.00, se fac evaluari din trei in trei ore referitor la misiunile specifice privind interventiile pentru ajutorarea populatiei, iar in prezent nu exista situatii critice din punct de vedere al sigurantei cetatenilor, noteaza Mediafax.

"In cursul noptii si in aceasta dimineata au avut loc mai multe interventii medicale cu sprijinul ISU, al Politiei si al Jandarmeriei, dar si pentru deblocarea celor ramasi inzapeziti.(...) Peste 6.000 de politisti, pompieri si jandarmi intervin la aceasta ora in judetele afectate de fenomenele meteorologice periculoase. Misiunile angajatilor MAI vizeaza asigurarea tronsoanelor de drumuri care nu mai prezinta siguranta pentru circulatie si asigurarea misiunilor de interventie medicala de urgenta. Misiunile desfasurate la nivelul judetelor afectate sunt coordonate de catre Comitetele Judetene pentru Situatii de Urgenta", arata MAI, intr-un comunicat de presa.

MAI este in legatura permanenta cu Comandamentul de Iarna de la Ministerul Transporturilor si Comandamentul de la nivelul Ministerului Sanatatii. Opt judete din sud-estul tarii raman sub cod portocaliu pana duminica seara, pentru Bucuresti si alte opt judete fiind inlocuita avertizarea cu cod galben, iar de saptamana viitoare va fi ger in toata tara.

Citeste si:

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat avertizarea cod portocaliu emisa anterior, pana duminica, la ora 18.00, ramanand sub atentionare judetele Calarasi, Ialomita, Constanta, Tulcea, Braila, Buzau, Vrancea si Galati. In cele opt judete va fi viscol, viteza vantului va depasi la rafala 70-80 de kilometri pe ora, reducand vizibilitatea sub 50 de metri. Avertizarea cod portocaliu a fost inlocuit pentru Bucuresti si judetele Ilfov, Prahova si Giurgiu cu cod galben. De asemenea, sub avertizare cod galben raman si judetele Covasna, Bacau, Vaslui, Iasi si Neamt.

In a doua parte a zilei de duminica, in estul si in centrul Munteniei, in Dobrogea si in sudul si centrul Moldovei, precum si in zona Carpatilor de Curbura va continua sa ninga moderat cantitativ, iar vantul va avea intensificari cu viteze de 55-65 de kilometri pe ora, viscolind ninsoarea, se arata in avertizarea ANM. Incepand de duminica, ora 18.00, pana luni, la aceeasi ora, codul galben va fi restrans la 12 judete - Calarasi, Ialomita, Constanta, Tulcea, Braila, Buzau, Vrancea, Galati, Bacau, Vaslui, Iasi si Neamt. In estul si sud-estul tarii, ninsorile vor continua, dar vor fi in diminuare, insa vantul va mai prezenta intensificari cu viteze la rafala de 50-70 de kilometri pe ora, viscolind temporar ninsoarea si spulberand zapada depusa anterior.

JanHetman / Shutterstock.com