27 Ianuarie 2016

Avantajul fortei de munca ieftine din Romania este erodat de nivelul mic al productivitatii muncii



Cresterea costului fortei de munca nu a fost semnificativa si liniara in fiecare tara recent aderate la UE. De exemplu, Ungaria are cea mai mare intarziere in ceea ce priveste convergenta costului fortei munca, care continua sa fie mai mica decat in 2008.

„Costul relativ al fortei de munca a crescut pe parcursul ultimului deceniu datorita diferentialului dintre majorarea salariului real, cresterea productivitatii si a evolutia ratei de schimb. Costurile orare ale fortei de munca in industrie si servicii in noile state membre ale Uniunii Europene, comparativ cu zona euro, au crescut in ultimul deceniu, dar avansul fata de 2008 este inca redus,” Se arata in nota J.P.Morgan , conform Adevarul.

Costurile cele mai mari ale fortei de munca se regasesc in Slovacia, urmata de Republica Ceha, Polonia, Ungaria, Statele Baltice. Cele mai mici sunt in Romania si Bulgaria.

Daca analizam tendintele manifestate pe termen lung, in Slovacia, Romania si Bulgaria costul cu mana de lucru, relativ la zona euro s-au dublat comparativ cu 2004, in timp ce in Ungaria aprecierea este neglijabila.

Citeste articolul integral pe Adevarul.



Citeste si