Salariul mediu brut a crescut in decembrie cu 10,2%, la 2.930 lei, iar cel net a ajuns la 2.114 lei, cele mai mari castiguri fiind inregistrate in fabricarea produselor de cocserie si a celor din prelucrarea titeiului, de 5.633 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, de 1.165 lei.

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,3%, iar indicele castigului salarial real a fost de 114,4%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), conform Mediafax.

Indicele castigului salarial real a fost de 110,1% pentru decembrie 2015 fata de noiembrie. Comparativ cu octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 159,4%, cu 14,6 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in noiembrie 2015.

In decembrie, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de noiembrie in majoritatea activitatilor din sectorul economic. Cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sarbatori), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si realizarilor de productie ori incasarilor mai mari, in functie de contracte/proiecte. De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost influentate in unele activitati economice si de incetarea contractelor de munca/disponibilizarile de salariati cu castiguri salariale mici.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net au fost cu 43,9% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), intre 35,5% si 40% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extractia minereurilor metalifere, transporturi pe apa, activitati de editare. Totodata, salariile au crescut cu 21,5% - 29,5% in transporturi aeriene, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii) si fabricarea altor mijloace de transport.

Castigurile au fost mai mari cu 15%-19% in industria metalurgica, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, telecomunicatii, cercetare-dezvoltare, extractia petrolului brut si a gazelor naturale si alte activitati extractive.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna noiembrie 2015 de premii ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri. Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitatile auxiliare intermedierilor financiare, inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii, cu 6,1%, respectiv in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, cu 2,3%.

In sectorul bugetar au fost consemnate cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in administratia publica (+10,7%), invatamant (+9,4%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (+4,0%), ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice.

Sursa foto: EM Karuna / Shutterstock

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri