Noul avion spatial - numit Virgin Space Ship Unity (VSS Unity) - va fi supus unor teste intensive la sol si unui zbor experimental in atmosfera inainte de a iesi in zona suborbitala a Terrei. Compania Virgin Galactic, infiintata de Richard Branson, care isi propune sa transporte turisti si cercetatori in spatiul suborbital, nu a anuntat cand va lansa aceste curse de scurta durata, scrie Mediafax.

"Este aproape prea bun pentru a fi adevarat", a declarat Richard Branson la prezentarea avionului spatial, intr-o ceremonie desfasurata la Baza aerospatiala Mojave, situata la 160 de kilometri nord de orasul californian Los Angeles.
"Cand am vazut prima data acest vehicul aerospatial, am avut un nod in gat si mi-au dat lacrimile. A fost un moment absolut coplesitor", a adaugat presedintele companiei Virgin Galactic.

"Este foarte tare sa poti duce oameni in spatiu", a adaugat Richard Branson. VSS Unity inlocuieste un model similar - SpaceShipTwo -, prabusit pe 31 octombrie 2014 in cursul unui zbor experimental, incident soldat cu moartea unui pilot si ranirea grava a celui de-al doilea.

SpaceShipTwo era versiunea comerciala a SpaceShipOne, prima naveta spatiala privata care a ajuns la limita spatiului cosmic, in anul 2004, si care este expusa permanent la Muzeul National al Aerului si al Spatiului din Washington. Inaintea incidentului aviatic din octombrie 2014, peste 500 de persoane facusera deja rezervari pentru un zbor suborbital de cateva minute, in conditii de imponderabilitate, la bordul SpaceShipTwo, depunand deja un avans din suma de 200.000 de dolari reprezentand costul biletului.