Piata fortei de munca din Romania nu acorda prea multe sanse persoanelor trecute de prima tinerete, care se confrunta cu somajul intr-o perioada in care s-ar astepta ca valoarea, experienta si priceperea deprinsa de-a lungul anilor sa le fie rasplatite. Statisticile arata ca peste jumatate din somerii Romaniei sunt trecuti de 40 de ani, conform News.ro

”Societatea functioneaza pe baza de stereotipuri si prejudecati. Ar fi mult prea simplu, insa, sa fie doar atat. Societatea discrimineaza, nedreptateste, pune la zid fara drept de apel. Pe de o parte se considera ca o persoana este apta de munca pana la 65 de ani, varsta de pensionare pentru barbati in Romania si in majoritatea statelor europene, iar pe de alta parte, atunci cand se fac angajari, companiile resping candidatii peste 40-50 de ani fara a le mai testa calitatile”, se arata in comunicatul Coalitiei anti-discriminare.

"Ascunzandu-se in spatele unor cuvinte precum lipsa de entuziasm, dexteritate sau rapiditate, angajatorul da voit cu piciorul unei persoane experimentate, loiale si chibzuite", mai spun autorii studiului.

Specialistii spun ca, in conditiile in care gasirea unui loc de munca nou este un demers laborios pentru oricine, acesta devine cu atat mai dificil pentru cei ai caror competitori sunt cu 15-20 de ani mai tineri, multi angajatori privind varsta mai inaintata ca pe un punct slab.

Citeste si:

Tocmai de aceea, cei aflati la varsta a doua se confrunta cu situatii discriminatorii reale legate de serviciu - sunt fortati sa se pensioneze mai devreme, le este refuzata formarea profesionala pe motiv ca nu reprezinta o investitie pe termen lung sau nu mai sunt reangajati daca raman fara locul de munca.

Statisticile Natiunilor Unite estimeaza ca varsta medie a populatiei Romaniei va ajunge la 49 de ani in anul 2050, de la 40 de ani in anul 2015. In mai putin de 10 decenii, mai mult de o treime din populatia Europei va avea peste 60 de ani si un sfert va depasi varsta de 65 de ani.

Legislatia romaneasca interzice discriminarea pe criterul varsta in domeniul muncii. Coalitia anti-discriminare ofera consiliere juridica online in mod gratuit tuturor celor discriminati si incurajeaza sesizarea online a cazurilor de discriminare pe site-ul sau.

Discriminarea se plateste cu amenda de la 1.000 lei la 30.000 lei, daca vizeaza o persoana fizica sau cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, daca vizeaza un grup de persoane sau o comunitate, potrivit legislatiei in vigoare.

Sursa foto: Tsyhun / Shutterstock