Unul din cinci someri inregistrati (20%) in statisticile oficiale ale Romaniei are peste 55 de ani, adica peste 50.000 de persoane din aceasta categorie nu are un loc de munca. Angajatorii nostri nu o recunosc, insa studiile internationale arata ca discriminarea pe fondul varstei exista inca in companii. Perspectivele pentru aceste zeci de mii de oameni care mai au inca opt ani de munca in cazul femeilor sau 10 ani in cazul barbatilor sunt destul de gri, adica posturi deschise ar fi, insa ofertele salariale nu sunt imbucuratoare decat pentru cei cu meserii cu traditie.


Numarul total de someri inregistrati la jumatatea anului era de peste 257.000 de persoane, arata Datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Unul din cinci oameni fara un loc de munca era din categoria peste 55 de ani, in timp ce doar 5% aveau intre 25 si 29 de ani.

Discriminarea de varsta inca exista

Mai multe studii internationale arata ca, din pacate, discriminarea la angajare sau la locul de munca pe fondul varstei inca este prezenta in companii.

Pe masura ce populatia imbatraneste, vom asista la o crestere a numarului angajatilor in varsta pe piata muncii. Insa, cu toate acestea, in prezent discriminarea din cauza varstei este predominanta. Un studiu realizat recent de Asociatia Americana a Persoanelor Pensionare (American Association of Retired Persons - AARP) arata ca doi din trei angajati cu varste de peste 45 de ani spun ca au fost discriminati la locul de munca din cauza etatii, scrie Harvard Business Review.

Publicatia arata ca o preferinta pentru angajatii tineri este observata nu doar in sectorul tehnic, ci si in alte domenii care nu au nicio legatura cu tehnologia. Mai mult, o cercetare realizata de Banca Rezervei Federale din San Francisco arata ca varstnicii care aplica la un job sunt mai putin cautati de angajatori decat cei tineri, la fel ca si femeile comparativ de barbati.

Ce spun angajatorii romani

Specialistii in recrutare de la Adecco, cea mai mare companie de profil din Romania, sustin ca seniorii din tara noastra nu sunt discriminati din prisma varstei si sunt angajati in aceeasi masura ca si tinerii candidati, daca dovedesc ca sunt apti de munca si vor sa lucreze.

"In experienta noastra, nu am intalnit nicio reticenta din partea angajatorilor fata de persoanele in varsta. Dimpotriva, angajatorii apreciaza tot mai mult seriozitatea, responsabilitatea acestor candidati si vad mai multe avantaje in a lua in echipele lor persoane de 55+. In primul rand, intervine transferul de know-how si se schimba in bine dinamica unei echipe, atunci cand exista un mix de diverse generatii", a declarat pentru wall-street.ro Paula Rus, staffing manager Adecco Romania.

Principiile de selectie si evaluare sunt identice, fie ca ai 18, 25 de ani sau 60 de ani. Este important insa ca acea persoana sa fie apta de munca din punct de vedere medical si sa-si doreasca sa munceasca.

Ea recunoste ca odata cu inaintarea in varsta, reticenta la schimbare este mai mare, pentru ca seniorii au mai multi ani de viata si mai multa experienta.

"Tine de fiecare persoana in parte, de capacitatea acesteia de a se adapta sau capacitatea si deschiderea la a invata lucruri noi", spune Rus.

Ce joburi sunt disponibile si ce salarii pot castiga seniorii

Somerii cu varsta inaintata care isi doresc sa lucreze au cateva optiuni in piata, in special in zona de retail, unde firmele mari angajeaza volume mari, sustine Bogdan Badea, CEO al platformei de recrutare eJobs.ro.

"Sunt joburi pentru ei (candidati seniori - n.red), din fericire exista domenii care angajeaza si persoane care au peste 55 de ani, in special ca lucratori comerciali si casieri sau au joburi deschise in zona de logistica, ceea ce nu inseamna neaparat sa care cutii", a precizat Badea.

Tot in zona de lucratorii comerciali i-ar plasa si cei de la Adecco, care subliniaza ca toate marile lanturi de magazine au o politica in a atrage personal din zona aceasta de varsta.

"Multe persoane din aceasta categorie de varsta sunt bunici, fie vin din mediul rural, unde au gospodarie, iar aceste functii ofera si disponibilitatea de a avea un program de lucru part-time, unde angajatul isi poate alege intervalul preferat de lucru. Pe aceste pozitii, gasim cu precadere femei. In cazul barbatilor, acestia sunt mai cautati pentru pozitii de paznici, in cadrul companiilor de paza si protectie", a explicat Paula Rus, Adecco.

Salariile pentru aceste functii incep de la 1.400 de lei net si bonuri de masa si ajung la 1.700 de lei net.

"Nu exista discrepante intre salarii si varsta angajatorului. Aceeasi suma este oferita si unui tanar angajat", precizeaza aceasta.

O veste buna este ca sunt cautate persoane de aceasta varsta pentru a acoperi pozitiile de muncitori calificati, asta si pentru ca tineri nu prea s-au mai indreptat in aceste sectoare. Astfel, potrivit datelor Adecco, exista foarte multe companii care cauta astazi electricieni, sudori, lacatusi sau mecanici.

"In cazul acestor joburi, salariile sunt mai mari pentru seniori comparativ cu cele pentru juniori, deoarece intervine experienta practica", spune specialistul Adecco.

Alte variante de joburi pentru seniori sunt cele de curieri sau soferi Uber, optiuni viabile daca acestia au masini.

"Cred ca pot castige intre salariul minim si mediu (1.260-3.000 lei - n.red)", spune seful eJobs.

Ce avantaje au companiile care angajeaza seniori

In ciuda stereotipurilor negative potrivit carora angajatii cu varste inaintate au mai putina energie si nu sunt la fel de productivi, se pare ca lucrurile nu stau chiar asa, arata unele studii. Astfel, o cercetare derulata de Centrul pentru Longevitate al Stanford arata ca angajatii mai batrani sunt sanatosi, au o puternica etica profesionala, sunt loiali firmelor si sunt mai satisfacuti la locul de munca decat colegii lor mai tineri.

Mai mult, un studiu condus de London Business School arata ca mai multe persoane cu varste sub 45 de ani se declara epuizate (43%) decat cele de peste 45 de ani (35%), in timp categoria peste 60 de ani se declara cel mai putin epuizata.

"Angajatorii sunt tot mai deschisi sa angajeze persoane de peste 55 de ani, deoarece pot miza pe seriozitatea, responsabilitatea si loialitatea acestora. Aceste persoane sunt mai stabile, nu-si schimba locul de munca atat de des. In plus, seniorii vin cu un bagaj de cunostinte si experiente practice care, in mod cert, aduc beneficii atat companiei, cat si echipei din care fac parte", considera Paula Rus, staffing manager Adecco Romania.

Ce trebuie sa faca seniorii pentru a iesi din randul somerilor

Pe langa inregistrarea la Agentia Nationala pentru Ocupara Fortei de Munca (ANOFM), este important ca o persoana aflata in cautarea unui nou loc de munca sa o faca in mod activ. Poate apela la agentiile autorizate, unde primeste consilierea necesara in a-si evalua experienta si cunostintele acumulate pentru a sti ce locuri de munca i se potrivesc. Tot acolo, poate solicita sa i se traspuna intr-un limbaj comun responsabilitatile unui anumit job si criteriile de selectie, sa-si faca un CV actualizat sau sa se pregateasca pentru un interviu si sa inteleaga procesul de angajare.

"Sa ne gandim ca aceste persoane au fost poate la ultimul interviu acum 20 de ani, de aceea este important sa se informeze in ce consta procesul astazi si sa beneficieze de o indrumare practica", spune Rus.

Potrivit specialistilor, tot mai multe companii isi promoveaza pozitiile disponibile pe canalele de comunicare online, iar daca persoanele de varsta inaintata nu au competentele digitale necesare pentru a aplica online la un job, pot solicita de ajutorul unui membru mai tanar de familie, ca prim pas.

Pentru a sari in ajutorul persoanelor nedigitalizate, eJobs a lansat in 2018 o linie telefonica de suport si consiliere profesionala adresata cu precadere candidatilor aflati la inceput de cariera, precum si din categoria de varsta 40+ - muncitori calificati si necalificati care isi cauta un alt loc de munca sau doresc sa faca reconversie profesional, precum si someri. Numarul scurt (021)9124 are tarif normal si poate fi apelat din toata tara. La capatul liniei telefonice se afla un consilier eJobs care ofera suport pe tot parcursul procesului de gasire a unui loc de munca, de la completarea CV-ului, crearea unui profil de candidat, identificarea job-urilor compatibile cu pregatirea si nivelul de experienta, precum si sfaturi punctuale cu privire la oportunitatile din piata.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri