Comisia Europeana a emis o alerta privind posibila existena a bacteriei Escherichia coli in branza de oaie provenind din Romania, dupa ce Italia a semnalat imbolnavirea copilului roman internat in Florenta, scrie Mediafax.

Alerta, emisa in sistemul Comisiei Europene privind siguranta alimentara (RASFF), atrage atentia asupra riscului existentei bacteriei "Escherichia coli in branza de oaie provenind din Romania".
Comisia Europeana avertizeaza ca exista risc "grav" de imbolnavire de la acest produs, avertizand toate statele membre sa efectueze verificari in reteaua de distribuire.
Conform datele Comisiei Europene, branza romaneasca de acest fel este comercializata in principal in Romania, Italia, Germania si Franta.

Copilul roman care este spitalizat in Italia ar fi mancat branza de burduf.

De asemenea, presedintele ANSVSA a avertizat cetatenii sa nu manance lactate de la firma Bradet ce au fost produse in luna februarie. De asemenea, produsele acestei firme romanesti vor fi retrase din alte trei tari din Uniunea Europeana, scrie Digi 24.

Infectia intestinala de care sufera copilul roman internat intr-un spital din Florenta a fost provocata de consumul de branza provenind din Romania, au confirmat joi seara laboratoare specializate din Italia, dupa rezultatul initial anuntat de autoritatile locale. "Branza care are bacteria Escherichia coli a provocat infectia intestinala a copilului de 14 luni internat in Clinica Meyer din Florenta", conform testelor microbiologice efectuate de Institutul Zooprofilactic Experimental din regiunea Lazio si de Institutul Superior de Sanatate din Italia.

Citeste si:
Romania a indeplinit un singur obiectiv din Strategia Competitivitatii
Strategia Nationala de...

Cele doua laboratoare au analizat mostre de branza trimise de Autoritatea sanitara locala din regiunea Toscana, scrie ziarul Firenze Post. "Sindromul hemolitic-uremic in acest caz este asociat consumului de branza", informeaza cele doua laboratoare.
Ancheta autoritatilor medicale italiene include atat analize medicale ale copilului, cat si verificarea unor mostre de branza.

Un copil roman in varsta de 14 luni este spitalizat in orasul italian Florenta cu sindromul hemolitic-uremic (SHU) dupa ce ar fi consumat branza provenind de la o firma din Romania, informeaza site-ul cotidianului La Repubblica. Copilul roman este internat in Clinica Meyer din Florenta, cu simptome de toxiinfectie alimentara, medicii afirmand ca are sindromul hemolitic-uremic provocat de bacteria Escherichia coli.

Potrivit Autoritatii sanitare locale, exista suspiciuni ca infectarea s-a produs dupa ce copilul a consumat branza fabricata in Romania. "Autoritatile pentru siguranta alimentara au initiat imediat o investigatie epidemiologica in zona Florenta; exista suspiciuni ca boala ar putea fi provocata de consumul de branza provenind din Romania. Cetatenilor li se recomanda sa nu consume produse lactate fabricate de firma SC Bradet SRL si sa le predea cat mai rapid la magazinele de unde le-au cumparat", a precizat marti Autoritatea sanitara din Florenta.

Branza vizata de ancheta ar fi fost cumparata din magazine de produse specific romanesti, dar si din altele.
Conform Autoritatii sanitare locale din Florenta, copilul care s-a imbolnavit ar fi consumat branza produsa de SC Bradet SRL.

Citeste si:
Romania, cea mai mare crestere a lucrarilor de constructii in iunie
Romania a inregistrat cea mai...

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, declara recent ca bacteria E. Coli O26, care a fost cauza imbolnavirii bebelusilor din judetul Arges, a fost descoperita in produse lactate ale firmei "Lactate Bradet" din Curtea de Arges. Ulterior, Achim Irimescu a afirmat ca dovada legaturii dintre branza cu E.Coli de la "Lactate Bradet" si cazurile bebelusilor din Arges imbolnaviti nu exista, Ministerul Sanatatii avand datoria sa finalizeze ancheta, el apreciind insa ca, prin indicarea producatorului, poate a salvat alte vieti.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Comisia Europeana a modificat alerta privind branza din Romania