”Nu ne gandim deloc in momentul acesta la asa ceva (la introducerea stagiului militar obligatoriu - n.r.), dar suntem foarte preocupati de faptul ca de la suspendare - serviciul militar obligatoriu nu este eliminat, este suspendat - nu am actionat imediat pentru a crea o rezerva in locul celor care faceau serviciul militar obligatoriu”, a declarat, duminica la Pro Tv, ministrul Apararii, Mihnea Motoc, potrivit News.ro.

El a precizat ca Legea rezervistilor voluntari va intra in vigoare de anul viitor si astfel se va asigura o pregatire periodica suficienta, legea fiind conceputa sa asigure acest deficit de militari in conditii realiste, iar cei care vor sa treaca prin ciclul de pregatire vor fi platiti cu un procent din salariul mediu pe economie.

”Am inceput sa constientizam si sa si facem ceva in aceasta directie de anul trecut cand am venit cu o formula adaptata realitatilor societatii noastre, anume cu Legea rezervistilor voluntari. Legea va intra insa in vigoare de la 1 ianuarie 2017, insa avem pregatite masurile pentru implementarea ei, inclusiv suportul bugetar pentru asigurarea unei formule de pregatire periodica suficienta pentru acesti rezervisti voluntari. (...) Cei pe care ii vizam vin din doua proveniente - unii care au facut serviciul militar si au un corp de baza de pregatire si cei care vin fara background militar si pentru care pregatirea este un pic mai exigenta”, a precizat Motoc.

Motoc a precizat ca aceasta formula de rezervisti voluntari ”trebuie citita” in paralel cu un alt exercitiu, respectiv Strategia de promovare a profesiei militare. ”Avem aproape finalizat aceasta strategie care va fi mult mai moderna, mult mai adaptata la tipul de comunicare al societatii romanesti de azi si speram sa genereze interes atat pentru formula activa de militarie cat si pentru acesti potentiali rezervisti militari”, precizat Mihnea Motoc.

Sursa foto: Mediafax Foto