NATO este organizatia ce domina de mai bine de sase decenii relatiile militare din cele 28 de state membre, de o parte si de alta a Oceanului Atlantic. Pe site, alianta militare se prezinta pe site astfel:

1. Securitatea Internationala

Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) este una dintre cele mai importante institutii ale lumii. NATO este o alianta militara care cuprinde 28 de state membre din Europa si America de Nord. Toate deciziile aliantei sunt luate prin consens.
Fiecare stat membru are o pozitie egala in fiecare discutie si decizie care este luata. Statele membre s-au angajat sa respecte libertatile individuale, democratia, drepturile omului si statul de drept. Aceste valori sunt extreme de importante in relatia transatlantica a NATO, conform News.ro

2. Apararea Colectiva

Cea mai mare responsabilitate a aliantei este aceea de a proteja si apara teritoriile statelor membre. Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord prevede angajamentul fata de apararea colectiva, iar un atac impotriva unui stat membru reprezinta un atac impotriva organizatiei. Insa, articolul 5 a fost invocat o singura data in istoria de 67 de ani a NATO, la 12 septembrie 2001, la o zi dupa atentatele teroriste de la World Trade Center.

3. Structura de Comanda a NATO

NATO are o structura de comanda permanenta si integrata, cu militari din toate statele membre. Alianta are doua Conduceri Strategice, Allied Command Operations la Mons, in Belgia, si Allied Command Transformation la Norfolk, in Statele Unite. In subordinea acestor doua conduceri strategice se afla doua forte comune de comanda, cu baza la Brunssum, in Olanda, si la Napoli, in Italia, care au responsabilitatea de a desfasura si gestiona operatoiuni militare.

De asemenea, Structura de Comanda include un centru de comanda a fortelor aeriene (Ramstein, Germania), un centru pentru fortele terestre (Izmir, Turcia) si pentru fortele maritime (Northwood, Marea Britanie).

4. Forte Permanente

NATO are un numar de forte permanente active, care contribuie la apararea colectiva a blocului militar occidental in mod permanent.
Aceste forte permanente includ patru flote maritime, pregatite sa actioneze la primul semnal. De asemenea, NATO dispune de un sistem de aparare aeriana integrat, care mentine legatura cu fortele aeriene nationale si include scutul antiracheta.

NATO ia parte la mai multe misiuni aeriene in care avioanele de vanatoare ale Aliantei survoleaza spatiul aerian al statelor membre caree nu dispun de o forta aeriana militara. NATO apara spatiile aeriene ale Albaniei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei si Sloveniei in mod permanent.

5. Trupe si Echipamente

NATO beneficiaza de expertiza militara din partea celor 28 de state membre. Aceasta expertiza include tancuri, submarine si avioane de vanatoare. Atunci cand alianta decide in mod colectiv sa desfasoare o operatiune militara, statele membre sunt chemate sa-si puna trupele si echipamentele dub comanda NATO.

Militarii care iau parte la operatiunile NATO sunt tratati in mod colectiv drept ”forte NATO”, chiar daca reprezinta forte multinationale din statele membre ale blocului, iar in unele cazuri din state partenere sau care contribuie cu trupe.
Singurul echipament militar care este detinut de NATO este reprezentat de flota aeriana AWACS. Din 2013. NATO va opera cinci drone de monitorizare Global Hawk. Procedura de solicitare a trupelor si echipamentului militar este numita ”generare de forta”.

6. Finantarea NATO

Cele 28 de state membre contribuie direct si indirect la acoperirea cheltuielilor generate de functionarea NATO si implementarea politicilor si activitatilor Aliantei

Insa cele mai multe contributii sunt indirecte, prin participarea aliatilor la operatiunile militare NATO. Statele membre acopera cheltuielile generate de operatiuni, de fiecare data cand accepta sa participe la asemenea activitati.

Contributiile directe la bugetul comun al NATO sunt facute de statele membre conform unei formule de impartire a costurilor care tine cont de PIB-ul national. Aceste contributii finanteaza costurile structurilor integrate, echipamentului comun si instalatiilor NATO.

7. Descurajarea Atacurilor

In cele cinci decenii de dupa al Doilea Razboi Mondial, alianta militara a prevenit cu succes izbucnirea unui conflict deschis intre SUA si Rusia. Sub umbrela de securitate oferita de NATO, oamenii din statele europene, SUA si Canada s-au putut bucura de beneficiile alegerilor democratice, de existenta statului de drept si de o crestere economica substantiala.

NATO se bazeaza pe o combinatie de capacitati militare conventionale si nucleare pentru a descuraja agresivitatea unor state terte, iar acestea raman un element cheie al strategiri Aliantei. De asemenea, statele membre s-au angajat sa controleze armele de foc, sa sprijine dezarmarea si neproliferarea focoaselor nucleare.

8. Gestionarea Crizelor

NATO a actionat deseori pentru a mentine securitatea si pacea la nivel international. In 1995, alianta militara occidentala a contribuit la incheierea razboiului din Bosnia si Hertegovina si la implementarea acordului de pace.
In 1999., NATO a pus capat uciderii in masa si expulzarii etnicilor albanezi din Kosovo. Trupele NATO continua sa actioneze in Kosovo sub mandatul Natiunilor Unite.

Inca din 2003, prezenta NATO sub mandatul ONU a dat asigurari lumii ca Afganistanul nu va mai fi niciodata un loc sigur pentru teroristi.
In 2011, NATO a actionat in baza unui mandat ONU pentru a asigura securitatea cetatenilor libieni. Navele aliantei lupta impotriva pirateriei in largul coastelor somaleze si conduc operatiuni antiteroriste in Marea Mediterana. Din februarie 2016, NATO a oferit asistenta autoritatilor europene, nevoite sa gestioneze un numar ridicat de migranti.

Ambarcatiuni NATO iau parte la operatiuni de supraveghere, monitorizare si colectare de informatii, pentru a sustine eforturile internationale de a reduce migratia ilegala din Marea Egee. In mai multe randuri, forte NATO au livrat ajutoare umanitare, inclusiv pe teritoriul Statelor Unite, dupa devastatorul uragan Katrina, precum si dupa cutremurul din 2005, care a afectat puternic Pakistanul.

9. Cooperarea in domeniul Securitatii

Priveste amenintari precum terorismul, pirateria, proliferarea armelor de distrugere in masa si a razboiului cibernetic, care nu cunoaste nicio frontiera Din acest motiv NATO a dezvoltat o retea globala de parteneri in domeniul securitatii, care include 40 de state din intreaga lume, precum si organizatii internationale: Natiunile Unite, Uniunea Europeana, OSCE si Uniunea Africana.

Misiunea NATO in Afganistan include 13 state partenere. Operatiunile din Kosovo sunt sustinute de opt state partenere. Pe langa partenerii care iau parte in misiunile si operatiunile NATO, blocul militar occidental a dezvoltat o retea ampla de parteneriate, inclusiv Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic, Forumul pentru Dialog Mediteranean, Initiativa pentru Cooperare Istanbul, precum si cu alti parteneri din intreaga lume, printre care se numara Australia, Japonia si Coreea de Sud.

10. Usi Deschise

Orice stat european care poate sa contribuie la securitatea si principiile Aliantei este invitat sa se alature. Insa, aderarea tine de decizia statului respectiv. In sase randuri, intre 1952 si 2009, un numar de 16 state europene au ales sa se alature aliantei si au devenit state membre. Acest proces a contribuit la mentinerea pacii si stabilitatii in Europa.

La 19 mai 2016, ministrii de Externe ai statelor membre au semnat protocolul prin care Muntenegrul a fost invitat sa adere la NATO. In urma semnarii protocolului, reprezentantii Muntenegrului pot sa participe la intalnirile aliatilor in calitate de observatori.

Dupa ce aliatii ratifica protocolul, Muntenegrul poate sa devina un membru deplin al NATO. In prezent, trei state aspira sa adere la NATO, si anume Georgia, Bosnia-Hertegovina si Macedonia.

Aliatii evalueaza fiecare stat candidat in functie de propriile merite. O gama larga de reforme politice, economice si de securitate trebuie sa fie implementate inainte ca un stat sa se alature NATO.

Sursa foto: Gilmanshin / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri