Un cort amplasat in Piata Universitatii din Bucuresti, in care se desfasurasera spectacole de Ziua Internationala a Romilor, a fost vandalizat cu mesaje rasiste la adresa etniei rome, in noaptea de vineri spre sambata, s-au plans oficiali guvernamentali.

Ministerul Fondurilor Europene a anuntat sambata o conferinta de presa la fata locului, in contextul in care vineri noaptea, pe cortul evenimentului destinat Zilei Internationale a Romilor, au fost scrise elemente rasiale si de discriminare la adresa romilor, conferinta la care participa inclusiv ministrul Justitiei, Raluca Pruna si alti oficiali din Guvernul Romaniei, scrie Mediafax.

Iohannis, ''oripilat'' de mesajele rasiste din Piata Universitatii

Presedintele Klaus Iohannis a transmis sambata, printr-un consilier, ca este ''oripilat'' de ceea ce s-a intamplat in Piata Universitatii, unde un grup de 10-15 tineri au scris mesaje rasiste la adresa romilor pe un cort in care aveau loc manifestari ocazionate de ziua acestei etnii.

''Am vorbit azi dimineata si cu domnul presedinte, care s-a aratat oripilat de ceea ce s-a intamplat aici", a declarat consilierul prezidential Laurentiu Stefan, in timpul conferintei de presa care a fost convocata de reprezentantii Guvernului langa cortul vandalizat. La randul sau, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a subliniat ca regreta faptul ca trebuie sa vorbeasca din fata unui cort pe care scrie ''moarte tiganilor''.

''Toate strategiile nu fac doi bani daca fiecare dintre noi nu face un efort. Eu cred, ca persoana, nu ca ministru, ca exact cum invatam morala atunci cand suntem copii, asa trebuie sa invatam ca suntem toti egali si ca rasismul e un lucru rau. Trebuie sa le spunem asta copiilor din scoli, din gradinita, nu din clasa a 5-a'', a spus ea, in conditiile in care anterior, ministrul Educatiei, Adrian Curaj, afirmase ca in noul plan-cadrul pentru clasa V-VIII la educatia civica a fost pus pe accent pe toleranta.

Citeste si:
Iohannis: Trebuie sa le oferim romanilor o tara fara PSD
Iohannis: Nu asteptati de la...

''Asta este forma cea mai violenta a rasismului. Regret si faptul ca intr-o tara in care asemenea forme de violenta rasiala sunt inca rare acestea nu sunt combatute cu fermitate. Faptul de a avea in centrul capitalei unui stat membru UE in 2016, un asemenea mesaj trebuie sa oblige statul la actiune, trebuie sa oblige statul la pedepsirea exemplara a celor tineri care, fie si din teribilism, ne aduc noua, tuturor, un prejudiciu foarte grav. In numele colegilor mei de la ministerul Justitiei vreau sa le spun ca imi cer scuze. Va cer scuze pentru ca niste concetateni au putut sa scrie asa ceva pe un cort si sa strice o petrecere care ar fi trebuit sa fie altfel'', a conchis Pruna.

La conferinta de presa convocata sambata au mai fost prezenti ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, Violeta Alexandru, primarul general interimar al Capitalei, Razvan Sava, presedintele CNCD, Csaba Asztalos. Aura Raducu i-a invitat pe cei prezenti, simbolic, sa stearga mesajele de pe cort.

''Poate este usor sa stergem aceste mesaje de pe cort, dar este greu sa stergem efectele acestor mesajele din sufletele membrilor comunitatii roma'', a apreciat Asztalos, adaugand ca, din cazuistica de la CNCD rezulta ca in Romania exista o spirala in care intoleranta este in crestere nu numai fata de romi, ci si fata de musulmani, dar si fata de persoanele cu dizabilitati.

Sambata dimineata, in jurul orei 3, un grup de 10-15 tineri au scris mesaje rasiste pe un cort amplasat in Piata Universitatii, unde au loc manifestari culturale ale comunitatii rome.

Citeste si:
Trump a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei
Presedintele SUA, Donald...

Sursa foto: Mihai Maxim, Shutterstock


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ce prioritati cred romanii ca ar trebui sa aiba presedintele Romaniei