Controversatul proiect de ordonanta de urgenta privind salarizarea unitara reprezinta subiectul principal pentru care reprezentantii profesorilor cer demisia Guvernului Ciolos. Acesti anunta proteste pe 18 si 19 aprilie , intre orele 15:00-17:00 , in fata Guvernului, potrivit unui comunicat de presa al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant ( FSLI), conform Mediafax.

Presedintele FSLI, Simion Hancescu, a declarat ca OUG privind legea salarizarii este o „gluma proasta” si ca profesorii care ar urma sa vina in sistem ar avea salarii si mai mici decat acum.

„Cu o asemenea gluma proasta de proiect de ordonanta, Guvernul ar trebui sa plece. Mie nu-mi vine sa cred ca s-au gandit la o asemenea varianta, sa propuna salarii pentru invatatori cu 800 de lei mai mici. Un invatator are maximum 2.700 de lei, daca trece acest OUG, ar avea maximum 1.900 de lei. Deja e agitatie maxima in sistem. Cei care vor veni in sistem ar urma sa aiba salarii si mai mici decat sunt acum. Chiar daca vor retrage ordonanta, problema de fond ramane, nu si-au onorat angajamentele pe care le-au luat, ramane problema legii salarizarii”, a spus Hancescu.

Citeste si:

FSLI spune ca din grilele de salarizare propuse de Guvernul Ciolos, se constata ca pentru anumite categorii de cadre didactice si pentru personalul didactic auxiliar, salariile propuse sunt mai mici decat cele actuale cu 7% pentru educatoarele si invatatorii debutanti, categorii care vor fi salarizate la nivelul salariului minim brut pe economie; cu pana la 29% pentru invatatorii si educatoarele cu studii medii si cu 6% pentru profesorii debutanti, informatician IA si pentru administratorii financiari de gradul I.

„Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant nu poate fi de acord cu salariile propuse pentru invatatorii si educatoarele cu studii medii care risca sa ramana la acelasi nivel pentru o perioada nedefinit de mare, din cauza modului in care este conceputa grila. De asemenea, salariile umilitoare propuse pentru debutanti sunt “un indemn” pentru tinerii performanti sa fuga de invatamant”, atrag atentia reprezentantii profesorilor.

Totodata, FSLI spune ca „Daca un salariu de 1.100 lei net al unui profesor debutant este mult prea mare si Guvernul Ciolos a inteles ca trebuie sa il reduca cu 6%, iar un invatator debutant trebuie sa primeasca salariul minim pe economie, FSLI cere ca actualul Guvern sa-si dea demisia de onoare. Un guvern care propune o astfel de grila pentru salariile cadrelor didactice, care nu a investit fonduri in dezvoltarea sistemului educational, pentru modernizarea bazei didactice a unitatilor de invatamant, mai ales a celor din mediul rural, pentru a oferi sanse egale la un invatamant de calitate pentru toti elevii, trebuie sa plece”.

Sursa foto: Mediafax Foto