In istoria de sapte decenii a Festivalului de Film de la Cannes este pentru prima data cand in competitia principala au fost selectionate doua filme romanesti, intrand astfel in cursa pentru prestigiosul trofeu Palme d"Or.

"In iunie 1947, directorul Oficiului National al Cinematografiei (institutia care a precedat Centrul National al Cinematografiei) era invitat, impreuna cu regizorul Victor Iliu (autorul de mai tarziu al remarcabilei ecranizari „La Moara cu noroc”, inclusa in competitia oficiala din 1957), sa participe la cea de-a doua editie a Festivalului de Film de la Cannes, care urma sa aiba loc in luna septembrie a aceluiasi an", transmite conducererea Centrului National al Cinematografiei.

Dupa 69 de ani, doua lungmetraje romanesti, „Sieranevada” de Cristi Puiu si „Bacalaureat” de Cristian Mungiu, au fost selectionate in competitia principala a Festivalului de la Cannes, intrand astfel in cursa pentru prestigiosul trofeu Palme d’Or. De asemenea, filmul „Caini”, debutul in lungmetraj al lui Bogdan Mirica, va avea premiera mondiala in sectiunea competitionala „Un Certain Regard” a Festivalului de pe Croazeta.

"Este pentru prima data, in istoria de sapte decenii a celui mai important festival de film din lume, cand in competitia principala au fost selectionate doua filme romanesti. Iar, in tot programul Festivalului, cinematografia romaneasca este reprezentata prin cinci titluri avand sanse la premii (in sectiunile rezervate scurtmetrajelor au intrat alte doua productii autohtone)", mai transmite sursa citata.

Toate cele trei lungmetraje amintite au fost sprijinite financiar de catre Centrul National al Cinematografiei.

Cea de-a 69-a editie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc intre 11 si 22 mai, potrivit site-ului oficial al festivalului. Juriul Festivalului de Film de la Cannes va fi prezidat in 2016 de regizorul, scenaristul si producatorul australian George Miller.

Sursa foto: Alexander Kirch / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
"Sieranevada" si "Bacalaureat", cele mai importante premii la Chicago