MENCS: Inscrierile copiilor la gradinite incep pe 23 mai, iar reinscrierile pe 4 mai

Inscrierile si reinscrierile copiilor in invatamantul prescolar au facut parte din solicitarea Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii catre inspectoratele scolare judetene si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti care au fost somate sa asigure toate masurile necesare si sa respecte toate etapele calendarului inscrierii in gradinite, astfel incat intregul proces sa fie finalizat pana la 29 iulie 2016, conform News.ro

Inscrierile si reinscrierile copiilor, cu varste intre trei si sase ani, in invatamantul prescolar se vor derula succesiv:

-reinscrierea copiilor care frecventeaza unitatea de invatamant prescolar in acest an scolar si doresc sa o frecventeze si in anul scolar 2016-2017 realizata in perioada 4-20 mai
-inscrierea copiilor nou-veniti , realizata in perioada 23 mai - 17 iunie, repsectiv 27 iunie-29 iulie

De asemenea, ocuparea locurilor libere, dupa finalizarea etapei de reinscrieri, se va face, de regula, in ordinea descrescatoare a grupelor de varsta, respectiv: grupa mare (copii de cinci ani), grupa mijlocie (copii de patru ani) si grupa mica (copii de trei ani). In baza HG nr. 1252/2012 si in limita locurilor disponibile, pot fi inscrisi in grupa mica si copii cu varsta cuprinsa intre doi si trei ani.

Ce se va intampla care intr-o unitate de invatamant numarul cererilor este mai mare decat numarul de locuri libere

In situatia in care, intr-o unitate de invatamant, numarul cererilor de inscriere este mai mare decat numarul de locuri libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale (stabilite de Ministerul Educatiei) si criterii de departajare specifice (elaborate de fiecare unitate de invatamant prescolar, aprobate de Consiliul de administratie al acesteia si avizate de Oficiul juridic al Inspectoratului Scolar Judetean/al municipiului Bucuresti pana la data de 20 mai), se mai arata in coumunicat.

Cererile respinse fie ca urmare a optiunilor insuficiente din fisa de inscriere, fie din cauza absentei locurilor la unitatea de invatamant dorita, vor putea fi redepuse si aprobate in etapele imediat urmatoare sau in etapa de ajustari, programata in perioada 1 - 31 august.

Pentru asigurarea transparentei procesului de reinscriere/inscriere, conducerile unitatilor de invatamant prescolar vor afisa, la vedere, pentru toti cei interesati, urmatoarele informatii: capacitatea institutiei (numar de copii pentru care a fost proiectata); numarul de locuri aprobat prin planul de scolarizare pentru anul scolar 2016-2017 (pe grupe de varsta: mica, mijlocie, mare); criteriile generale si criteriile specifice pentru inscrierea copiilor; numarul de copii reinscrisi/inscrisi zilnic (in perioada stabilita) din totalul disponibil.

Obligatiile impuse de Ministerul Educatiei pentru unitatile de invatamant

Ministerul Educatiei atentioneaza conducerile unitatilor de invatamant ca au obligatia afisarii la loc vizibil a informatiilor privind statutul gradinitei, respectiv daca este acreditata, autorizata sa functioneze provizoriu, cu atestat de calitate emis de Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP).

Pe toata durata acestui proces, inspectoratele scolare judetene/Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti asista unitatile de invatamant in activitatea de inscriere si confirma finalizarea colectarii cererilor aferente etapelor de inscriere/reinscriere.

In premiera, comparativ cu anii anteriori, monitorizarea fluxului de reinscrieri si inscrieri se va realiza informatizat, prin intermediul Sistemului Informatic Integrat al Invatamantului din Romania (SIIIR), dezvoltat de Ministerul Educatiei.

Citeste si:
Tichetul social pentru gradinita: Guvernul elimina limitele de varsta
Inscrieri gradinita: Guvernul...

Sursa foto: Sergey Novikov / Shutterstock
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri