Peste 23 de tone de peste cu viermi a fost adus in Romania din Spania. Au fost retrase pana acum de la comercializare 3,8 tone de peste, conform News.ro

O notificare din partea DSVSA Ilfov privind infestarea cu paraziti a produsului "trunchi de merluciu congelat" cu originea Spania a fost primita de catre Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

Transportul cu acest tip de produs era alcatuit din sase loturi, in cantitate totala de 23.060 de kilograme, informeaza ANSVSA.
Probe recoltate din fiecare lot, in cadrul programului de autocontrol, de unitatea de depozitare autorizata, au fost transmise pentru a fi analizate la Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara.

Ce a fost descoperit in urma examenului parazitologic

In urma efectuarii examenului parazitologic, la probele prelevate din patru loturi au fost depistate larvele nematodului Anisakis in viscere, iar in probele din alte doua loturi a fost decelata prezenta larvelor parazitului atat in viscere, cat si in musculatura dorsala si cea abdominala, se mai arata in comunicatul ANSVSA.

Pana la aceasta data, sub supravegherea inspectorilor sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor, s-a retras de la comercializare o cantitate de 3.840 de kilograme de peste (1.578 de kilograme din loturile de produs cu localizare a parazitului la nivel muscular si 2.262 de kilograme din loturile de produs cu localizare viscerala). Potrivit ANSVSA, actiunea de retragere de la comercializare a produsului neconform este in derulare.

Cum se manifesta infectia produsa produsa de parazitii descoperiti

Potrivit unui material informativ privind infectia produsa de Anisakis Simplex, publicat pe site-ul ANSVSA, anisakidoza umana se caracterizeaza prin manifestari alergice, cutanate sau articulare (faza invaziva), pseudo-ulceroase (faza acuta) sau dureri sau sindroame subocluzive (faza subacuta).

Boala are o repartitie mondiala, cu focare concentrate in Asia si Europa de Vest, 90 la suta din cazuri fiind semnalate in Japonia, urmand apoi Germania, Olanda, Spania si Franta.

Majoritatea cazurilor au fost asociate consumului de produse traditionale din peste crud, insuficient tratat termic sau marinat care contine larve infestante.

Simptomatologia debuteaza cu urticarie pe fond alergic si ulterior sindrom anafilactoid asociat cu infectii gastro-intestinale. Cazurile studiate in Spania descriu simptome clinice evoluand de la angioedeme izolate si urticarie, pana la soc anafilactic. Alte simptome descrise: gastroenetrita eozinofilica, boala respiratorie ocupationala, boala reumatica si dermatita de contact, potrivit informatiilor de pe site-ul ANSVSA.

Sursa foto: Natalia Klenova / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri