"Cantitatea de rodii la care a fost constatata depasirea limitei maxime admise pentru pesticidul acetamiprid este de 29.074 de kilograme, din care a fost regasita in depozit o cantitate de 1.155 de kilograme, care a fost sechestrata si trimisa spre distrugere. Actiunea de retragere de pe piata a lotului respectiv de rodii este in curs de desfasurare", precizeaza inspectorii ANSVSA, potrivit News.ro.

Autoritatea mai arata ca, totusi, potrivit formulei Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA), nu sunt depasite doza acuta de referinta si aportul alimentar zilnic in ceea ce priveste cantitatea de pesticide descoperita in probele de rodii.

Controalele ANSVSA au fost efectuate in perioada 26 august - 1 septembrie si au vizat 81 de transporturi, insumand 1.859 de tone de legume si fructe importate din Turcia, Argentina, Egipt, Ucraina, Macedonia, Republica Moldova, Serbia si Africa de Sud.

Citeste si:

Dintre acestea, 17 transporturi au fost verificate in punctele finale de import (depozite autorizate) si 64 de transporturi in Posturile de Inspectie la Frontiera Constanta Nord, Constanta Sud, Sculeni, Galati, Albita, Moravita.

Din fructele si legumele verificate - ardei gras, rosii, fasole, pere, lamai, struguri, portocale, prune, smochine, rodii, piersici si mere - au fost prelevate probe pentru determinarea prezentei si a incadrarii in limitele admise ale reziduurilor de pesticide.

Sursa foto: Pixabay.com