Trupele romanesti din Afganistan, Irak si Bosnia au folosit in ultimii 10 ani produse Hexi Pharma

Trupele romanesti din Afganistan, Irak si Bosnia au folosit in ultimii 10 ani produse Hexi Pharma, afirma MApN intr-un raspuns transmis jurnalistilor de la Gazeta Sporturilor care au realizat ancheta privind dezinfectantii diluati livrati de Hexi Pharma in sistemul sanitar.

“Pentru asigurarea asistentei medicale in teatrele de operatii au fost folosite, in ultimii 10 ani, si produse biocide fabricate de SC HEXIPHARMA SRL”, este raspunsul transmis marti Gazetei Sporturilor de Ministerului Apararii Nationale, informeaza News.ro.

Ziarul a adresat catre MApN intrebarea legata de trupele de pe front dupa ce a aflat ca spitalele SRI, pompierii de la ISU, ambulantele SMURD, Spitalul Militar Central, spitalele militare regionale si zeci de unitati militare din tara au contracte cu Hexi Pharma.

In comunicat, MApN precizeaza ca „produsele, care erau autorizate pentru punerea pe piata conform prevederilor legale, au fost achizitionate in sistem centralizat pentru unitati sanitare din reteaua Ministerului Apararii Nationale”.

Directia Sanitara a ministerului a incheiat contractele cu Hexi Pharma. De aici, Thor, Suprasept si celelalte antiseptice diluate pana la de zece ori au ajuns in Kandahar, Zabul, Lagman, Nasiriyah, Bagdad, scriu jurnalistii, remarcand ca “produsele Hexi au fost in trusele sanitarilor, primii care intervin in cazul unor schimburi de focuri, al minelor sau al proiectilelor”.

Citeste si:
BREAKING Guvernul rechiziționează infama fabrică de biocide Hexi...
BREAKING Guvernul...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Ei citeaza si un interviu acordat revistei online armataromaniei.ro de capitanul Octavian Moise, medicul Batalionului 811 Infanterie Protectia Fortei, in care acesta afirma: “Greul in campul de lupta este dus de catre sanitarii de pluton. Este vorba despre personal militar cu pregatire medicala, care fac parte din componenta subunitatii. Ei sunt pionii principali in acest domeniu. Au asupra lor, pe perioada iesirii in arie, o trusa medicala cu dotari minime obligatorii si sunt capabili sa acorde asistenta medicala primara, adica primul ajutor si stabilizarea militarilor raniti pana la evacuarea din campul de lupta, pe calea aerului, cu ajutorul echipelor MEDEVAC”.

Medicii romani au tratat si militarii afgani, dar si populatia civila, antisepticele Hexi Pharma fiind folosite pentru toate interventiile medicale din bazele romanilor si dintotdeauna aceste produse au fost diluate, scriu jurnalistii invocand sursa Gazetei Sporturilor din fabrica Hexi Pharma

„In teatrul de operatii nu exista alte cabinete sau farmacii unde militarii sa se poata adresa, asadar punctul medical al unitatii este locul unde 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana au fost tratate de la dureri, bataturi sau alte afectiuni simple pana la interventii mai complicate. Exista totusi un sprijin, Spitalul american ROL 3 din incinta Bazei Aeriene Kandahar, locul unde au ajuns sa fie tratate cazurile mai grave care nu au gasit rezolvare la nivelul punctului medical”, explica medicul Octavian Moise, precizand ca medicii romani au asigurat asistenta si armatei afgane, dar si populatiei civile din zona.

Dupa izbucnirea scandalului Hexi Pharma, produsele companiei nu au mai fost utilizate nici in tara, dar nici in teatrele de operatii.

Citeste si:
Vânzările online ale dezinfectanților au crescut de 6 ori în pandemie
Vision Clean: Vânzările în...

„Dupa aparitia informatiilor referitoare la posibile nereguli ale produselor respectivei companii a fost decisa utilizarea altor produse biocide, atat in tara, cat si in teatrele de operatii”, suna finalul raspunsului oficial al MApN catre ziar.

Jurnalistii scriu si ca, pentru moment, medicii romani folosesc dezinfectanti oferiti de americani pana la sosirea unor alte produse din tara.

“Le-am spus americanilor ce problema avem. Au fost de acord ca, pana cand din tara ne vor sosi alte produse, sa ne dea dezinfectantii pe care-i folosesc ei”, au declarat surse medicale, conform tolo.ro.

Aceeasi sursa relateaza si ca, dupa ce au fost retrase, produsele Hexi Pharma figurau inca in registrul produselor biocide avizate transmis spitalelor.

Citeste si:
Trump anunţă reducerea la 25.000 a numărului trupelor staţionate în...
Donald Trump anunţă reducerea...

Sursa foto: Przemek Tokar / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri