Ciolos a propus o crestere a salariilor din educatie cu 10% de la 1 august 2017. Sindicatele nu accepta

Presedintele Federatiei Sindicale ”Alma Mater”, Anton Hadar, a declarat, vineri, dupa discutiile de la Guvern despre salarizarea din invatamant, ca premierul Dacian Ciolos a propus o crestere salariala, in medie, cu 10% de la 1 august 2017, argumentand ca mai mult nu se poate, sindicalistii neacceptand insa varianta.

”S-a propus o crestere a salariilor in medie cu 10% peste un an, un an si ceva de acum incolo cu amendamentul ca toate vor fi de acum croite, aranjate, va fi data o ordonanta de urgenta, arhitectura salariilor va urmari intrucatva ceea ce s-a materializat la Sanatate, dar cresterea medie va fi de 10 la suta. (...) Premierul este cel care ne-a propus aceasta crestere cu 10 procente, argumentand faptul ca mai mult nu se poate. (...) A spus ca sunt prea multe contracte angajate din anii anteriori incat nu poate sa dea mai mult la educatie pentru ca se depaseste 3% din deficitul bugetar”, a declarat, vineri, presedintele Federatiei Nationale Sindicale ”Alma Mater”, Anton Hadar, scrie News.ro.

El a spus ca sindicalistii nu au fost multumiti de aceasta propunere. ”A ramas sa ne mai vedem marti, moment in care vom analiza la fata locului cum satu lucrurile cu bugetul in fata. Domnul prim-ministru a spus ca daca nu este in stare Guvernul sa vin eu sa devin ministru secretar de stat la buget sa incer eu sa fac bugetarea pentru ca nu exista bani mai mult decat propunearea de 10% absolut nemultumitoare pentru noi peste un an de zile”, a mai spus Hadar, adaugand ca reprezentantii sindicalistilor au venit la discutii cu alte propuneri ”mai aproape de vremurile in care ne aflam”.

”Ni se pare ca suma care se aloca educatiei este una extrem de redusa, practic sunt 69 de milioane pentru un an si jumatate, cam 5 milioane de lei pe luna, pe cand in alte domenii sumele sunt mult mai consistente”, a precizat Hadar. La randul sau, presedintele FSLI, Simion Hancescu, a declarat ca i-a cerut premierului Dacian Ciolos sa gaseasca o solutie pentru aplicarea ordonantei de urgenta privind salarizarea din educatie mai repede de 1 august 2017.

”Este greu sa explici unui invatator care are acum 980 de lei net, sau unui profesor cu 1.080 de lei sa mai astepte un an de zile. Nu suntem de acord cu aceasta maniera si cerem Guvernului sa incerce sa gaseaca o solutie, altfel ceea ce am anuntat ramane in grafic, pe data de 1 iunie va fi un mars de proportii in Capitala”, a aratat Hancescu. La discutiile de vineri de la Palatul Victoria au participat si vicepremierul Vasile Dincu, ministrul Muncii, Dragos Pislaru si ministrul Educatiei, Adrian Curaj.

Citeste si:
Noi contre între USR și PLUS. Care e motivul disputei
Noi contre între USR și PLUS...

Toate federatiile sindicale din educatie, nemultumite de proiectul de Ordonanta de Urgenta privind salarizarea in sistemul bugetar, au decis ca, in 1 iunie, sa organizeze un mars de protest la care sunt asteptati 15.000 de angajati din invatamant din toata tara, a declarat miercuri, pentru News.ro, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu.

Sursa foto: Nagy-Bagoly Arpad/Shutterstock.com


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri