23 Mai 2016

IGPR: 344 de persoane cercetate pentru trafic de persoane in primele patru luni



Actiunile Politiei Romane impotriva traficului de persoane s-au intensificat in primele luni ale anului 2016, cand au fost facute peste 220 de perchezitii in urma carora s-au ridicat 246.800 de euro si sase arme, fiind demarate cercetarile fata de 344 de persoane.

Dintre cele 344 de persoane pentru care s-au inceput actele de urmarire penala, 121 de au fost retinute sau arestate, arata Inspectoratul General al Politiei Romane. Au fost ridicate 138 de telefoane mobile, 132 de medii de stocare si 6 arme. De asemenea, pentru recuperarea prejudiciilor, a fost instituit sechestru asigurator asupra a 15 autoturisme si au fost ridicati 246.800 de euro si 1.330 de dolari. In primele patru luni ale anului au fost finalizate anchetele si s-au emis 66 de rechizitorii, fiind trimise in judecata pentru trafic de persoane si trafic de minori 197 de persoane, potrivit News.ro.

Intr-unul dintre cazurile instrumentate de politisti sub coordonarea DIICOT s-a descoperit o grupare proexenetism international care a traficat minori, unii infestati cu virusul HIV. Suspectii ar fi racolat tinere cu o situatie materiala precara, care proveneau din familii dezorganizate, cu venituri modeste, dependente de consumul de substante stupefiane. Ulterior, cei in cauza le-ar fi obligat sa practice prostitutia in strada, banii obtinuti de catre victime fiind insusiti in totalitate de suspecti, mai arata Politia Romana in comunicat. Unele dintre tinerele exploatate sexual au fost transportate la Londra unde au practicat prostitutia desi aveau HIV sau hepatita.

Un alt caz a presupus transportarea unui numar de peste 100 de persoane in Danemarca sub pretextul gasirii de locuri de munca. Politistii spun ca victimele proveneau din medii precare, nu cunosteau limba si deveneau astfel dependente de traficantii de persoane. Suspectii au asistat persoanele traficate sa obtina coduri numerice personale daneze si sa deschida conturi bancare in aceasta tara. Ulterior, traficantii au infiintat firme fantoma astfel incat sa ateste o falsa angajare a victimelor. Intreaga operatiune s-a soldat cu obtinerea unor credite bancare in Danemarca de peste 7.000.000 de euro. In urma investigatiilor autoritatilor romane si daneze s-a demarat operatiunea "Cuibul de viespii" si au fost arerstate 20 de persoane in Danemarca, iar alte sase, in Romania.



Citeste si