Absolventii de liceu se pot inscrie, incepand de luni si pana vineri, la prima sesiune a bacalaureatului 2016 care este programata sa inceapa pe 13 iunie, insa sindicalistii din educatie ameninta cu boicotarea examenului daca nu ajung la un acord cu Guvernul privind grila de salarizare, pe 1 iunie fiind anuntat un protest de amploare al profesorilor.

Candidatii se pot inscrie in baza fisei-tip informatizata la secretariatele liceelor unde au absolvit. In cazul elevilor din promotia 2016, profesorii diriginti intocmesc tabele de inscriere la prima sesiune de bacalaureat. Tabelele cuprind optiunile pentru probele de examen si semnatura elevilor, arata un comunicat al Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS), informeaza News.ro.

Cei din anii anteriori care nu au promovat bacalaureatul se pot inscrie, insa ei depun la secretariatul liceului absolvit certificatul de nastere, cel de casatorie, daca este cazul, actul de identitate, foaia matricola si adeverinta cu notele la probele pentru care solicita recunoasterea la examenul din aceasta sesiune.

„Absolventii din seriile anterioare, in situatia schimbarii domiciliului in alta localitate, mentionata ca atare in cartea de identitate, se pot inscrie pentru a sustine bacalaureatul la o unitate de invatamant de acelasi profil, stabilita de comisia de bacalaureat judeteana din judetul in care se afla noul domiciliu al candidatului. In afara acestei situatii, inscrierea in alt judet este permisa numai cu aprobarea Comisiei Nationale de Bacalaureat, in urma unei cereri motivate si insotite de documente doveditoare, transmise la Directia Generala Invatamant Preuniversitar”, se arata in comunicatul citat.

Potrivit calendarului aprobat de MENCS, bacalaureatul 2016 va debuta, in 13 iunie, cu proba de limba romana - comunicare orala. Proba de limba materna - comunicare orala, va avea loc in perioada 15-17 iunie. Intre 21-24 iunie se va desfasura proba de evaluare a competentelor digitale, urmata, intre 27 iunie si 1 iulie, de proba la limba straina - comunicare orala.

Citeste si:
Ministerul Educatiei abuzeaza de GDPR si nu face publice teze de...
Ministerul Educatiei abuzeaza...

Probele scrise vor incepe pe data de 4 iulie, cu examenul la limba si literatura romana, iar pe 5 iulie, proba la limba si literatura materna. Pe 6 iulie va fi sustinuta proba obligatorie a profilului, iar pe 8 iulie, proba la alegere a profilului si specializarii. Rezultatele vor fi afisate pe 12 iulie iar in acea zi, in intervalul 16.00 – 20.00, vor putea fi depuse contestatiile. Rezultatele finale vor fi facute publice in data de 16 iulie, arata MENCS.

Calendarul examenului de bacalaureat este pus sub semnul intrebarii de sindicalistii din educatie. Acestia spun ca nu sunt de acord cu grila de salarizare propusa de Guvern si anunta ca vor organiza proteste, fiind incerta organizarea bacalaureatului la data stabilita. De asemenea, pe 1 iunie a fost anuntat un protest la care ar putea participa 15.000 de profesori.

”Asa cum s-a anuntat, pe data de 1 iunie va avea loc un mars de mare amploare in Bucuresti pe traseul Piata Victoriei – Palatul Cotroceni. Daca Guvernul gaseste o solutie acceptabila, evident ca acest lucru se poate suspenda, dar deocamdata ramane graficul asa cum l-am stabilit”, a spus Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.

Cel mai recent proiect al legii salarizarii prevede ca profesorii isi vor suplimenta salariul de baza cu mai multe sporuri si indemnizatii, precum o indemnizatie de 15% pentru invatamantul special, o gradatie de merit de 25% si o indemnizatie de dirigentie, invatatori, educatoare, profesori pentru invatamantul primar sau prescolar de 10%, toate calculate la salariul de baza.

Citeste si:
Structura anului scolar 2020-2021: Cand incep cursurile si ce...
Structura anului scolar...

Angajatii din sistemul de invatamant au protestat fata de forma precedenta a proiectului, dupa ce au constatat ca salariatii din sanatate beneficiau de mai multe avantaje, amenintand cu blocarea examenelor din acest an.

Sursa foto: Minerva Studio/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Monica Anisie a primit aviz negativ pentru functia de ministru al Educatiei
Setari Cookie-uri