Lipsa unor medicamente de pe piata continua. Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) le solicitata autoritatilor, politicienilor si factorilor de decizie din sanatate sa rezolve urgent problema lipsei de pe piata a unor medicamente.

COPAC atrage atentia ca, potrivit unor informatii oficiale transmise de Ministerul Sanatatii Camerei Deputatilor, un numar de 1534 de medicamente vor fi retrase de producatori de pe piata, fiind trimise notificari Agentiei Nationale a Medicamentului. Dintre acestea, un numar de 313 nu ar avea o alta varianta de tratament disponibila, conform News.ro

”Am semnalat acest lucru din 1 martie, am tras nenumarate semnale de alarma, iar Guvernul Romaniei nu a intreprins absolut nimic. (...) Situatia este echivalenta cu o catastrofa si totusi nu se ia nicio masura”, a declarat Radu Ganescu, presedintele COPAC.

Acelasi document realizat de Ministerul Sanatatii ar arata o lista impresionanta de medicamente importante care pleaca la export.

"Mentionam urmatoarele exemple: Adalat (22.500 cutii/flacoane plecate) pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, Amaryl pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2 (5.297 cutii), Ampicilina (4.800 cutii), Arcoxia (28.202), Azarga pentru tratamentul glaucomului (7.262), Baraclude pentru tratamentul Hepatitei B (2.373), Betaloc(r)zok pentru tratamentul hipertensiunii (20.967), Copaxone pentru tratamentul sclerozei multiple (730), Kepra pentru tratamentul epilepsiei (3.821), Mabtera pentru tratamentului Limfomului non-Hodkin (98)", atentioneaza organizatiile pacientilor.

Sursa foto: Andrei Rahalski / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Producatorii farma pun presiune pe alesi pentru eliminarea taxei clawback
Setari Cookie-uri