Angajatii din administratia publica locala care se afla in greva sunt obligati, potrivit legii, sa vina la locul de munca, insa nu vor asigura relatiile cu publicul. Greva de o zi organizata marti de Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) va fi urmata, peste o saptamana, pe 19 iulie, de o greva generala pe termen nelimitat, potrivit FNSA, conform News.ro

“Fiecare sindicat si fiecare institutie gestioneaza cum vrea activitatea in ziua de greva. Recomandarea noastra este, avand in vedere ca sunt servicii care tin de latura umana, cum ar fi decesele, sa se asigure totusi aceste servicii, pentru ca nu ai cum sa nu servesti omul care trece printr-un astfel de moment, plus ca nu au nicio vina cetatenii”, a declarat, luni, Bogdan Schiop, secretarul general al FNSA, pentru News.ro.

El a mai precizat ca in foarte multe dintre institutiile publice locale sunt angajati care nu sunt membri de sindicat, dar care doresc sa participe la greva. Liderul sindical a explicat ca acestia pot protesta, intrucat legislatia prevede si greva de solidaritate.

“Ei pot participa, dar nu mai mult de o zi, la greva de solidaritate. Deci ei pot sa faca greva maine (marti, n.r.), dar din 19 iulie nu mai pot participa la greva generala”, a explicat Bogdan Schiop.

Vicepresedintele FNSA Pompiliu Wan Buzduga a precizat ca, in Capitala, va fi organizata si o actiune stradala in fata Primariei Municipiului Bucuresti. La protestul programat sa inceapa la ora 10.00 vor participa si angajati din primariile de sector. FNSA precizeaza ca actiunile de protest continua in contextul in care negocierile de vineri de la Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice au esuat.

Sindicalistii: Termenele clare de finalizare si angajamentele ferme nu au fost luate in calcul

Sindicalistii spun ca, dupa ce au convenit asupra formei finale a acordului, acesta a fost trimis spre printare, pentru a fi semnat de catre toate partile implicate in negociere, insa in momentul in care le-a fost returnat pentru a fi semnat, acesta nu mai continea nicio referire la cele convenite, lipseau termenele clare de finalizare si angajamentele ferme.

“In schimb, a fost introdus un angajament al reprezentantilor Guvernului Romaniei de formare a unui grup de lucru care sa analizeze posibilitatea acordarii drepturilor solicitate”, sustine FNSA.

Ministerul Muncii a anuntat, sambata, ca, dupa discutiile purtate in 27 iunie si 8 iulie, “nu a rezultat, in cele din urma, un acord privind suspendarea actiunilor de protest anuntate”.

Presedintele FNSA, Valer Suciu, a declarat, sambata, pentru News.ro, ca discutiile de la Ministerul Muncii s-au incheiat vineri, in jurul orei 22.00, fara niciun rezultat. Valer Suciu a precizat ca ministrul Muncii le-a comunicat ca vrea sa caute solutii la cererile sindicalistilor si sa le discute si cu reprezentantii Ministerului Finantelor, pana la sfarsitul lunii iulie, situatie care nu a fost acceptata de sindicalisti.

Citeste si:

Liderul sindical a precizat ca actiunile de protest vor continua asa cum au fost anuntate. El a precizat ca marti 12 iulie vor opri activitatea cei peste 30.000 de functionari publici din primarii si consiliile judetene din toata tara, membri ai FNSA, carora li s-ar putea alatura si alti angajati care nu sunt afiliati federatiei sindicale.

In 5 iulie, sindicalistii FNSA au fost in greva timp de o ora, intre 08.00 si 09.00 fiind oprita total activitatea la toate ghiseele din primarii si consilii judetene.

Revedicarile FNSA sunt: acordarea normei de hrana pentru toti salariatii din administratia publica locala - acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, acordarea voucherelor de vacanta, majorarea cu 25 la suta a salariilor de baza ale functionarilor publici si ale personalului contractual din administratia publica locala, precum si eliminarea in totalitate a Articolului 3 (1)(4) din OUG nr. 20/2016.

Sursa foto: yuganov konstantin / shutterstock