Alti 108 romani au ajuns in tara, duminica la ora 4.10, cu o a doua cursa Tarom de la Istanbul, anunta MAE, care precizeaza ca zborul umanitar, ale carui costuri au fost suportate din fondul pentru situatii de urgenta si criza, a repatriat cetatenii romani care nu au putut calatori cu alte companii, scrie News.ro.

"In continuarea informatiilor privind sprijinul acordat cetatenilor romani din Turcia, Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca zborul umanitar operat de TAROM RO2264, cu care a revenit in tara al doilea grup de cetateni romani, de 108 persoane, blocate pe aeroportul Ataturk din Istanbul, a aterizat la ora 4.10. Asa cum s-a precizat anterior, acest zbor umanitar, ale carui costuri au fost suportate din fondul MAE pentru situatii de urgenta si criza, a repatriat cetatenii romani care nu au putut calatori cu alte companii", anunta Ministerul Afacerilor Externe.

MAE precizeaza ca, de la debutul situatiei din Turcia, a fost activata in regim de urgenta Celula de Criza a Ministerului Afacerilor Externe, care a gestionat procedurile de repatriere, in conlucrare cu institutiile romanesti cu atributii in domeniu. Au fost inregistrate aproximativ 2.300 de apeluri telefonice. Toate misiunile diplomatice si oficiile consulare din zona, coordonate de Celula de Criza, au fost implicate in acordarea asistentei si protectiei consulare necesare (Ankara, Istanbul, Izmir, Sofia, Atena, consulatul onorific al Romaniei la Antalya). De asemenea, structurile Celulei de Criza a MAE actioneaza in regim de permanenta.

Totodata, echipele consulare mobile s-au deplasat la aeroporturile din Istanbul (unde au fost infiintate doua puncte de informare/adunare special dedicate) si Ankara, precum si la punctele de trecere a frontierei cu cel mai mare trafic dintre Turcia si Bulgaria, oferind asistenta necesara.

Un prim grup de 134 de romani care fusesera blocati pe aeroportul din Istanbul ca urmare a evenimentelor din Turcia a sosit la Bucuresti sambata seara. Ei au povestit momentele de groaza prin care au trecut, prinsi in mijlocul loviturii de stat. ”Ne bagam sub scaune, sub mese, pe unde nimeream. Nu credeam ca mai ies de acolo, in viata mea”, a declarat o tanara.

Citeste si:
Ce-i preocupa pe antreprenorii romani: cum isi vor dezvolta afacerile
Ce-i preocupa pe...

MAE reaminteste ca a pus la dispozitia cetatenilor interesati in mod suplimentar si linia telefonica TelVerde 0800 800 407 (accesibila numai din Romania, in regim de gratuitate), precum si adresa de e-mail: callcenter@mae.ro. Cetatenii romani aflati in Turcia au in continuare la dispozitie numerele de telefon: +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Guvernul a aprobat un ajutor de salvare pentru TAROM