“Pacientul in varsta de 44 de ani a dezvoltat o colonizare cu germeni de spital. Asta inseamna ca bacteriile Acinetobacter baumanii (multirezistenta, sensibilala Colistin) și Klebsiella (rezistenta la Colistin) sunt dovedite ca prezenta la pacient si provin din spital”, potrivit concluziilor raportului trimis de inspectorii Directiei de Sanatate Publica Bucuresti la Ministerul Sanatatii, in urma verificarilor de la Spitalul “Bagdasar-Arseni” din Capitala.

Pilotul Marian Cojocaru a fost izolat intr-o rezerva din cadrul sectiei de Terapie Intensiva.

“Deocamdata, documentele analizate de inspectori nu probeaza existenta unei infectii. Daca o infectie va aparea sau nu depinde in primul rand de starea pacientului, mai precis de masura in care corpul acestuia va avea capacitatea de a limita impactul prezentei bacteriilor in organism”, potrivit MS.

Ministerul Sanatatii precizeaza ca, in ceea ce priveste o posibila provenienta a bacteriilor din “apa de balta”, sunt “indoieli puternice apropo de validitatea stiintifica a acestei luari de pozitie”, din mai multe motive.

Astfel, pacientul a fost internat in 10 iulie, iar o zi mai tarziu au fost recoltate probe care au aratat ca nu erau prezente cele doua bacterii in organismul barbatului. In 14 iulie au fost recoltate noi probe care au confirmat prezenta celor doua bacterii. In acest timp, pacientul a fost internat in spital.

“Este extrem de improbabil ca o bacterie cu rezistenta multipla la antibiotice sa existe in afara spitalului, mai precis intr-o «balta»”, sustine Ministerul Sanatatii.

Citeste si:

Sursa citata precizeaza ca dezmintirile aparute in spatiul public in cazul pilotului Marian Cojocaru sunt cu atat mai surprinzatoare cu cat “vin din partea unui spital clinic cu predare care cuprinde nu mai putin de sase centre de referinta la nivel national”.

“Ministerul Sanatatii este ferm convins ca Romania are nevoie de o schimbare de atitudine in ceea ce priveste recunoasterea si raportarea infectiilor nosocomiale. Un spital este un mediu de risc oriunde in lume in ceea ce priveste aceste infectii. Asa ca singura atitudine corecta este aceea ce recunoastere, de asumare si de lucru activ pentru controlul acestui fenomen. Fara o dimensiune reala a incidentei infectiilor nosocomiale in spitalele romanesti nu se poate formula nicio procedura eficienta”, a precizat sursa citata.

In urma controlului, inspectorii sanitari au dispus supravegherea si investigarea bacteriologica a tuturor pacientilor din salonul de politrauma, inclusiv izolarea acestora pana la parasirea sectiei ATI 1, reinstruirea personalului auxiliar care efectueaza operatiunile de curatenie si dezinfectie, intensificarea operatiunilor de igienizare si dezinfectare si asigurarea de dispensere pentru igiena si dezinfectia mainilor la toate lavoarele din sectii.